Учени от университета в Кеймбридж съобщават, че са открити единствените оцелели бронзови скулптури на италианския ренесансов майстор Микеланджело. Откритието е направено от група експерти от Великобритания, САЩ и Европа под ръководството на музея Фицулям в Кеймбридж. Става дума за две еднометрови скулптури на мускулести мъже. През XIX век експертите приписваха тези произведения на Микеланджело, но тази теория се смяташе за погрешна и авторството на фигурите се приписваше на по-малко известни автори.

Д-р Виктория Ейвъри, реставраторка от отдела за приложно изкуство в музея Фицулям, заявява, че е било изключително да участва в този проект заедно с историци на изкуството от Великобритания, Европа и САЩ, както и с учени и анатоми. 
„Тези статуи са изключително мощни и завладяващи произведения на изкуството, които заслужават да бъдат проучени и ние се надяваме, че ще дойде публика, която да ги види и да вземе участие в дебата", казва тя.

Проучванията на двете бронзови скулптури показаха, че стилът и анатомията на сюжета е много близо до творбите на Микеланджело от 1500 до 1510. Следователно две бронзови фигури са направени през този период, въз основа на научния анализ.

И двете статуи ще бъдат изложени в музея до август. Продължават научните изследвания, а окончателното заключение на експертите ще бъде обявено през юли.

Знае се, че Микеланджело е направил няколко бронзови статуи, но те бяха смятани за изгубени.

TrafficNews.bg