Отиде си един от най-известните и признати български хореографи - акад. Иван Тодоров.  Той бе един от най-изтъкнатите български хореографи със значителен принос в развитието на българския сценичен танц в качеството си на изпълнител, художествен ръководител, постановчик и педагог.

Иван Тодоров е роден на 22 Февруари 1926 г. в град София. Започва развитието си като изпълнител в танцовия състав на гимназията с ръководител Руска Колева, след което продължава като артист в балета на Софийската опера.

Създател е на Държавния ансамбъл за народни песни и танци, сред основателите е на Държавното хореографско училище в София и Ансамбъла на строителни войски. Основател и главен художествен ръководител е на Академичен Фолклорен Ансамбъл при Студентски дом – София. Освен изпълнител - балетист акад. Иван Тодоров е и главен консултант на редица постановки.

През 2007 г. е удостоен с наградата „Златната кобилица“, от 2016 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. През 2017 г. е отличен със „Златната муза“ за цялостно творчество.

TrafficNews изказва съболезнования на семейството и близките на акад. Иван Тодоров.

Поклонението пред акад. Иван Тодоров ще се състои от 12 часа на 30 януари, събота, в църквата „Св. Седмочисленици“ в София, съобщават от Министерството на културата.