„Пожелавам на всички хора да имат една много силна вяра в Бог, повече упование в Божия промисъл. Никога да не забравят, че ние сме православни християни. Че вярата в Бога винаги ни е крепяла и винаги ни е давала надежда за един по-добър живот”. Това сподели пред TrafficNews по случай Великденските празници отец Мирослав, който служи в храма "Св.св. Кузма и Дамян" в пловдивското село Белащица. Той си пожела също да не се вглеждаме толкова в нещата, които ни разделят, тъй като в последните години хората много са се отчуждили.

И тази година отец Мирослав посреща Великден в храма заедно с вярващите от селото. На всеки по-голям празник тук идват и дечицата от местното училище "Пенчо Славейков", които обличат костюми и разиграва различни библейски сюжети. Всичко за Християнството научават в часовете по религия в организирания от учителката им Дани Петкова клуб „Християнски ценности”. А отец Мирослав, клисарката баба Вили и хората, служещи в църквата, ги посрещат с много любов. „По този начин се съхраняват нашите традиции, нашата вяра и запазваме това, което сме били”, категоричен е той.

Храмът е построен през далечната 1881 г. За всички тези години е обновяван постоянно. Хората от Белащица непрестанно участват в благоустройството и разширяването, а също и в самия църковен живот.

Баба Вили е щастлива, че в шестте години, откакто е клисарка, е направен основен ремонт на иконите и стенописите. „Много стар, почитан и уважаван храм. На всички празници дечицата са тук. Много курбани се варят в нашата местност. Имаме 5-6 параклиса. Миряните са доста вярващи”, посочва жената.

И тя, и отец Мирослав си пожелават това да се случва на повече места в страната. „Надяваме се повече хора да посещават църковните храмове и служби. И да имат надежда и вяра”, допълва свещеникът.