100 пловдивчани се включват в един от най-мащабните проекти „100% Пловдив” – документален спектакъл, чиято премиера ще бъде на 17, 18, 19 и 20 октомври от 19 часа в Драматичния театър, пише PlovdivTime.bg. 

Амбициозният проект се реализира в рамките на програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019 и се реализира от световноизвестната компания „Римини Протокол” и студио за документален театър „VOX POPULI“. 

„Ние правим театър без актьори, защото решихме, че трябва да поканим хора с различни професии, с различен начин на живот и съдби. Наричаме участниците, с които работим, експерти, защото имат с какво да допринесат на сцената. Вместо да имаме актьор доктор, имаме доктор, който играе себе си. Продуцирали сме различни представления, докато не достигнахме до решението да поканим на сцената цял град – да могат хората да кажат нещо за себе си, нещо, което ги вълнува, нещо за града. Те рисуват портрет на града. Така се роди проектът „100% град”, разказа Хелгард Хауг, която заедно с колегите си Стефан Каеги и Даниел Ветцел реализира спектакъла в над 35 града в света. 

„100% Пловдив”се изгражда на принципа на въпроса и отговора. На сцената звучат различни въпроси – кой вярва в бог, кой иска социализмът ад се върне, кой иска да се прилага смъртно наказание, ще подкрепите ли детето си, ако е гей, самотни ли сте. Въпросите са лични, по-общи и политически. Те могат да гласуват с разделяне на две групи, с листове, с фенерчета. 

„Моите впечатления са, че общността в Пловдив е много интересна и разнообразна и затова кастингът за стоте участници бе продължителен”, каза Хелгард Хауг. Принципът на подбор на участниците е, че първият избран има 24 часа, за да предложи участник №2 в спектакъла, а №2 посочва №3 и така до 100. За всеки предложен участник има предварително зададен профил. 

„За нас големият въпрос бе кой ще е участник №1. От Римини Протокол ни бяха поставили много ясна рамка – този човек трябва да се занимава с цифри, с точни науки. Така решихме да потърсим помощта на директора на НСИ-Пловдив Мирослав Стаматов. Отидохме с молба да помогне. След седмица той ни звънна, за да каже, че колегите му не са склонни да участват, но самият той ще се включи”, разказа Неда Соколовска от „VOX POPULI“. Тя и колегите й започват работа след сериозно социологическо проучване, което да им очертае облика на Пловдив. 

„Този спектакъл е прецедент, не бяхме сигурни, че ще се справим. Такова мащабно нещо в България не е правено и предизвикателството беше огромно. На няколко пъти веригата се късаше и се налагаше да се върнем назад. В крайна сметка, след едно лято в Пловдив и усилена работа, успяхме да създадем една общност, хора, които са заедно. „100% Пловдив” е един от най-смелите, най-мащабните, най-пловдивските проекти. Истинско предизвикателство е да провокираш тези 100 човека да бъдат честни в отговорите си”, разказа още Соколовска. 

Екипът признава, че за включването в документалния спектакъл изисква известна доза смелост, защото участниците не знаят на практика в какво ще участват. А профилът на хората е многообразен  - от деца на 1 годинка до 79-годишни, от интелектуалци и университетски преподаватели като проф. Мария Шнитер до бездомници. 

От Римини Протокол признаха, че се е случвало между репетициите и представленията се е случвало някои от хората да променят отговорите си на дадени въпроси  заради някаква промяна в личен план или пък  заради близък човек в театралната зала, който не трябва да научава нещо.

„През месеците, ткакто работим тук, се привързахме към Пловдив, към неговия мултиетнически дух, в хората тук има едно благородство, един особен финесна духа”, казва Неда Соколовска. 

„Не че няма конфликти и спорове при определени въпроси, не че няма да е шокиращо, когато получим отговор от участниците одобрява ли някой от тях смъртното наказание. Всеки от тези участници идват със свои истории, всяка от които може да послужи за основа на отделен спектакъл. Така че тези 100 граждани създават жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив”, допълва я Хелгард Хауг. 

А каква ще бъде реакцията на публиката предстои да разберем в четирите вечери от 17 до 20 октомври в Драматичния театър. Входът за спектакъла е свободен.