Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

В регионалните музеи денят ще бъде отбелязан чрез различни изложби:

С фотоизложбата „Ад Путеа – пътна станция на Виа Траяна” в Регионалния исторически музей в Плевен отбелязаха празника на археолога – 14 февруари. В нея чрез фотоси са представени най-интересните моменти и находки от неочаквано резултатните проучвания на крайпътната станция край село Рибен, извършени от плевенски археолози през 2013 и 2014 г.

Изложбата беше открита в една от залите на музея от директора Владимир Найденов, който отбеляза, че инициативата за проучванията край село Рибен са на кмета на община Долна Митрополия – Поля Цоновска, която е осигурила и голяма част от финансирането на разкопките. По-подробно за работата на обекта разказа главният уредник на отдел „Археология” – Петър Бънов, който е ръководител на екипа, извършил проучванията на Ад Путеа.

Сред ценните находки той открои  рядка варовикова ара, посветена на езическия бог Поробон, открита при разкопките това лято. Екипът е успял да разчете и 12 имена на обитатели на крайпътната станция, като за едно от тях Бънов предположи, че е от келтски произход.

 

В Къджали също отбелязват деня на археолога с експонати, открити на Перперикон

Кърджали е един от 16-те исторически и археологически музеи в страната, който ще участва с находки от своите фондове в откриващата се на 16 февруари в столицата Национална археологическа изложба „Българска археология 2014”. Кърджалийският музей ще се представи със 17 експоната от различни епохи, открити на Перперикон, съобщи директорът на музея Даниела Коджаманова.

Сред тях са длето от бронз от късно бронзовата епоха, накити от 3-4 век, сребърни монети от 14 век, от които може би най-добре запазената монета на Иван Александър със сина му Михаил от Перперикон. Експонатите не са показвани пред кърджалийска публика до сега, а тяхното представяне тук ще стане на по-късен етап. 

 

В Благоевград също ще бъде проведена изложба, специално за днешния ден.

В експозицията, която е подредена от днес в музейните зали и ще остане до края на февруари, могат да бъдат видяни 
най-интересните артефакти от направените през 2014 г.  археологически разкопки и проучвания в Благоевградска област, 
както и материали от палеонтологичната експедиция, осъществена от музейни специалисти.

По повод Деня на археолога в Кюстендил се организира детска музейна работилница.

TrafficNews.bg