Изпълнители от 41 държави ще се изявят на живо на тазгодишния конкурс за песен на Евровизия в Холандия по планове, изложени от организаторите на събитието. Изпълнителният ръководител Мартин Остердал заяви пред BBC, че е необходимо участниците да пътуват до Ротердам.

"Това не е празнично пътуване, това всъщност е работа, която трябва да се свърши", каза той и добави, че тепърва трябва да се вземе решение за възможна публика на живо.

Миналогодишното събитие беше отменено поради пандемията. Припомняме, че състезанието трябва да се проведе в Ротердам през май тази година. Последните планове са разработени след дискусии с организатори на други международни събития на живо.

"Бяхме в тесен контакт с организации като Формула 1, тенис турнето, голф асоциациите и се поучихме от най-добрия опит. Сравнихме нашите планове с подобни на Международния олимпийски комитет“, каза той.

Все още не е решено дали публика да присъства на събитието на живо, но организаторите се надяват на нормално провеждане на конкурса.

"Надяваме се, че ще имаме публика, това има огромно значение за атмосферата на излъчването, ако присъстваме някои хора“, споделят оттам.

Делегациите ще бъдат по-малки от обикновено - ограничени до 20 души, средно от 38 - и че мерките за здраве и безопасност, които трябва да бъдат въведени, са много строги.

Всичките 41 държави, които трябваше да се състезават през 2020 г., ще се завърнат тази година. От всички изпълнители обаче ще се изисква да изпълняват различна песен. Новите случаи на коронавирус намаляват в повечето европейски страни, но някои от тях наблюдават нарастване на инфекциите.