Героичната сага на опълченците на Шипка е пресъздадена в новия филм Архитект Пламен Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“. Филмът ще бъде излъчен навръх националния празник на едноименния исторически връх.

Премиерата на „Опълченците на „Шипка“ беше вчера на площад „Севтополис“ в Казанлък, а на самия Трети март филмът ще бъде прожектиран в 10:30 ч. в подножието на паметника на Шипка. Това е пореден патриотичен проект на арх. Мирянов, посветен на България и нейните велики герои и исторически моменти.

Авторът и режисьор на филма припомня подвига от Шипченската епипея, записан в историческата памет като пример за върховна саможертва, безстрашност и себеотрицание. Чрез художествена импресия и възстановка лентата връща зрителя в преломните години 1876-1878. Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на Вазов от „Епопея на забравените“. В баталните сцени участват националните гвардейци, монаси и актрисата Галина Димитрова.

„Епопеята“ се чете страхотно и прочувствено от актьора Янко Лозанов, който е и рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част. Ирония на съдбата поставя снимачния екип и гвардейците в изключително тежки метеорологични условия докато снимат филма, което придава допълнителна автентичност на кадрите.

Наложило се в сложната зимна обстановка екипът да получи съдействие от 61-ва Стрямска механизирана бригада заради силни снегонавявания и почти непроходими пътища.

Филмът „Опълченците на Шипка“ е създаден със съдействието на Министерството на отбраната и е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България“, посветени на важни събития и личности от българската история. Мисия на фондацията от години е повдигането на националния дух и достойнство и съхраняването на изконните български традиции.