Екипът на Здравко Димитров е внесъл за разглеждане в комисиите на Общинския съвет предложение за отказ за удължаване на концесията на лятно кино „Христо Смирненски”, популярно сред пловдивчани и като „Орфей”. От 2001 г. насам то се управлява от ЕТ „Ванеса – Иванка Коева”.

Концесионерът е изпълнил всички изисквания по сключваните през годините договори и допълнителни споразумения, но от местната администрация смятат киното да мине на управление към отдел „Култура, археология и туризъм” с цел повишаване на приходите.

Зам.-кметът Пламен Панов аргументира искането си и с необходимостта общината да разшири сградния си фонд, за да обезпечи събитията от Културния календар на Пловдив предвид запълнения график на ползване на зрителната зала в Дома на културата „Борис Христов”.

„Чрез управлението на лятното кино отдел „Култура, археология  и туризъм” ще предостави възможност за избор между две сцени – на открито и на закрито, и ще има начин да се реагира адекватно при необходимост от втора сцена”, пише в предложението.

Сцената приоритетно ще се използва за изява на талантливите деца от пловдивските училища и школи.

От доклад към предложението става ясно, че през последните три години концесионерът е внесъл в общината 6 434.75 лв. (2018 г.), 6 439.25 лв. (2019 г.) и 4 259.76 лв. (2020 г.). Сумите са без ДДС.

Те са коректни и стъпват на сключения концесионен договор за предоставяне на общината на 5 процента от приходите.

След направен анализ от отдел „Култура, археология и туризъм” предложението е да бъде гласуван наем от 500 лв. за събитие. Той трябва да бъде одобрен и въведен с корекция на общинската наредба. Така приходът през активните месеци за събития на открито би могъл да достигне до близо 40 000 лв.

От предложението става ясно, че въпреки направените от концесионера инвестиции на стойност 65 000 лв. през годините, част от инфраструктурата на лятното кино се нуждае от ремонт.

Първоначално трябва да бъде подновена или изградена нова сцена на стойност 6 850 лв. с ДДС, предвижда се монтирането на СОТ. За поддръжката на киното ще се грижи служител от общината.