Община Пловдив ще завърши цялата зелена система върху покрива на Епископската базилика на Филипопол вместо „Америка за България”. Упорит слух, че средствата на фондацията за стратегическия за града археологически обект не достигат, върви от близо месец. Никой обаче не потвърди, че има проблем с паметника на културата, който влезе в Индикативната листа на ЮНЕСКО като част от мозаечното наследство на Пловдив. 

Ние ще изпълним всичко над хидроизолацията - озеленяване и облагородяване на зоната, както е по проект, каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че общината  се включва и в тази част от изпълнението на проекта, защото така завършването му ще стане по-бързо. Вътрешният интериор и обзавеждането остават ангажимент на фондацията.

Тотев потвърди и това, че откриването ще е на 26 септември, а в края на седмицата очаква президента на „Америка за България” Нанси Шилър, за да уточнят детайлите. 

Междувременно специалистите продължават работа на обекта. Мозайките се поставят на местата им на двете нива на защитното покритие, а вдигането на допълнителни колони за подсилване на конструкцията е дало възможност на археолозите да допроучат нови зони в базиликата.