В Пловдив за 24-ти път се проведе Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Прожекциите бяха в LUCKY Дом на киното, в сградата на Дома на науката и техниката, Пловдив, с вход свободен. Община Пловдив, като дългогодишен партньор на фестивала традиция излъчва представител от града, който е част от журито. Тази година член на журито от Пловдив бе художникът Ангел Гешев. Общината осигурява и две награди, които бяха връчени по време на закриването на 24-тия фестивал „Златен ритон“.

Наградата на община Пловдив за анимационен филм бе връчена от заместник-кмета на община Пловдив Пламен Панов, а неин носител стана филмът „Виола“, със сценарист и режисьор Сотир Гелев, продуцент „Фор хандс“ – Пенко Гелев, Сотир Гелев. Сотир Гелев получи картина със заглавие “Глаголически знак-Т ” с автор Ангел Гешев за философския прочит на една притча за любовта и свободата на избора и изградената приказна атмосфера във филма. Наградата на община Пловдив за документален филм бе връчена от члена на журито Ангел Гешев, носител стана филмът „Какъв цвят има този свят“, реж. Ралица Димитрова, продуцент „Б плюс филм“ – Пламен Герасимов.

Наградата за умелата визуализация на екзистенциалния поетичен свят на Данила Стоянова бе скулптура от бронз “Дама” на Пенка Никова. Стихотворение на Данила Стоянова е изписано на стена в холандския град Лайден, редом с произведенията на други големи поети. Тя умира на 23 години. 35 години по-късно нейните приятели чрез спомените си за нея са в непрестанен диалог с нейните стихове.