Силата определено е със създателите на „Междузвездни войни: Силата се пробужда”. Най-новият филм от любимата на няколко поколения космическа опера разби няколко рекорда още с премиерата си. Филмът има приходи от 238 милиона долара за първия си уикенд на екран, показват изчисленията на Дисни.

Това означава, че филмът има най-успешния дебют в САЩ за всички времена. Предният рекорд бе на излезлия на голям екран през лятото "Джуарсик свят", който успя да изкара 208,8 милиона за първия си уикенд. На киноекраните в останалите страни по света новите „Междузвездни войни” са изкарали общо 279 милиона долара. С това общите приходи от лентата стават 517 милиона в световен мащаб. Това поставя филма на второ място след „Джурасик свят” и неговите 525 милиона.

Разликата обаче идва оттам, че „Силата се пробужда” все още не е дебютирал в бързоразвиващия се кино-пазар в Китай, където последната лента за динозаври се появи още в деня на излизанет оси. Китайските зрители ще могат да видят продължението на междузвездната история чак на 9 януари, което сериозно ще се отрази на приходите от филма.

Още няколко рекорда бяха разбити от новите „Междузвездни войни” през уикенда:

- Най-много приходи от прожекции в четвъртък (57 милиона)

- Най-голяма премиера през декември (120,5 милиона)

- Най-висок среден приход от кината (57,571 хиляди от кино)

- Най-много приходи за филм с възрастово ограничение PG-13, както и най-успешна премиера в празничен период (238 милиона)

Заради популярността на поредицата, новият филм накара много зрители да си купят билети предварително. Те обаче не останаха разочаровани – до момента „Силата се пробужда” е масово харесван и от критиците, и от публиката. В сайта Rotten Tomatoes има оценка от 95, а в CinemaScore зрителите са му дали максималната оценка A.

Добрите отзиви за филма ще привлекат допълнителна аудитория. Много зрители, които вече са гледали филма, изявяват готовност отново да го видят на голям екран. Всичко това може да помогне на „Силата се пробужда” да достигне заветната цел от 2 милиарда долара приходи в световен мащаб, а защо не и да разбие още няколко рекорда по пътя си.

Още новини четете ТУК

tns.bg