Нов филм за пияни и развратни свещеници предизвика критики от някои консервативни политици в Полша и породи дебат за влиянието на католическата църква в една от най-релгиозните страни в Европа, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Филмът "Клир" разказва за живота на трима католически свещеници, които се наливат с водка и се подиграват на църквата. Един от тях извършва сексуално посегателство срещу сляпо сираче.

Режисираният от Войчех Смажовски филм бе приветстван от кинокритици след премиерата му на полски филмов фестивал миналата седмица. Няколко членове на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която разчита на подкрепата на църквата за насърчаване на електоралните нагласи в нейна полза, разкритикуваха продукцията.

Зам.-министърът на културата Ярослав Селин заяви, че филмът насажда "негативни стереотипи" и подхожда по несправедлив начин към темата. Други членове на управляващата парти призоваха той да бъде забранен.

Водещото новинарско предаване по обществената телевизия нарече филма "поредна жестока и неоснователна атака срещу католическата църква".