Снимките на новия български късометражен филм "Това, което остава" с участието на номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова приключиха, а неговото премиера ще бъде през 2024 година в Бургас, обявиха от пресцентъра на Общината в морския град.

Проектът, на който родената в Бургас Мария Бакалова е и продуцент, е финансиран от Национален филмов център и е подкрепен от Община Бургас по фонд "Култура".

Екипът на филма пристигна в морския град през януари тази година и превърна в снимачна площадка пространството на подземната част на ул. "Гурко", отсечката от ул. "Св. св. Кирил и Методий" между ул. "Демокрация" и ул. "Оборище". От Община Бургас допълват, че за снимките са били използвани още площад "Св. св. Кирил и Методий", както и пешеходния надлез до хотел „Мираж”.

Основни теми във филма "Това, което остава" (What Stays After) с продължителност 24 минути са войната по пътищата и корупцията, а историята е вдъхновена от реални събития от живота на режисьора Димитрис Георгиев, който е и автор на сценария заедно с Марий Росен. В актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева.

Сюжетът проследява деня на младо момче на 17 години на име Ян. "Този ден започва с телефонно обаждане, в което той разбира, че сестра му е загинала в катастрофа. В рамките на 13-14 часа от същия този ден от момче той става мъж", разказа през декември другият продуцент на лентата от NoBlink Pictures Александър Алексиев.

Това е вторият филм, продуциран от продуцентската компания на Мария Бакалова и нейния колега Юлиан Костов, след "Триумф" на българските режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева, предаде БТА.