Преди около година режисьорът Роман Полански беше официално изхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки. Причината за отстраняването му бяха обвинения в изнасилване на непълнолетно момиче. Голяма част от членовете на Академията подкрепиха решението. Въпреки това, режисьорът и съпругата му се заканиха да съдят Академията заради тази мярка. Година по-късно изглежда, че Полански предприе тази стъпка.

Носителят на Оскар иска от съда в Лос Анджелис да постанови, че AMPAS неправомерно го е отстранил и да бъде възстановен като член с добра репутация. Причината за този иск произтича от аргумента на режисьора, че му е отказано да говори с Академията преди взетото решение.

Адвокатът на Полански твърди, че: "Академията е извършила дискреминация, тъй като не е действала по закон, и решението по отстраняването не е подкрепено от факти, а а фактите с доказателства".

Ако Роман Полански бъде върнат това би могло да създаде прецедент, при който други хора, изключени от Академията, да могат да се присъединят отново.