Носителят на Оскар и Златна палма Биле Аугуст ще бъде официален гост на София Филм Фест в Пловдив за представянето на най-новия си филм „Щастливеца Пер“ в Lucky Дом на киното на 13 март от 18.30 ч.  Най-новият филм на датския режисьор, когото феновете познават с филмите „Къщата на духовете“, „Пеле завоевателя“ и „Най-добрите намерения“,  връща зрителите в края на ХІХ век и проследява историята на млад амбициозен мъж от западна Дания, който отива в Копенхаген да учи инженерство. Попаднал в интелектуална среда, той се влюбва в дъщерята на богато еврейско семейство. Но може би гордостта ще му попречи да сбъдне мечтите си.

„Исках да се обърна към младото поколение с разсъждения за истинската същност на човешкия живот“, разказва Биле Аугуст за историята в „Щастливеца Пер“. Сценарият на филма е по едноименния роман на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, публикуван през 1904 година, а сто години по-късно, през 2004, е официално обявен за важна част от датското културно наследство.

Пловдив ще има невероятния шанс да се срещне и с още големи европейски артисти. На 18 март лично директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще представи немския режисьор Файт Хелмер и новия му филм „Сутиенът“. Заедно с него на сцената в Lucky Дом на киното ще излязат и две от звездите в лентата – пловдивчанката Ирмена Чичикова и балканската звезда Мики Манойлович.

София Филм Фест в Пловдив посреща и турските актьори Хазар Ергючлю и Мура Джамджир, които заедно с Китанов ще представят новия филм на режисьора Нури Бигле Джейлан – „Дивата круша“.

Щастлив съм, че сме отново в Пловдив и то точно през 2019 г. Тази извънредна година както за града, така и за България, изисква специална програма. Фестивалът ни в Европейската столица на културата ще бъде извънреден. Той ще предложи най-богатата програма извън София, обяви Стефан Китанов.

Несъмнен друг акцент от програмата на форума ще бъде носителят на 3 награди Оскар, включително за най-добър филм, получил още 49 награди и 86 номинации, „Зелената книга“.

„Зелената книга“ е „вдъхновен от истинско приятелство“ и връща зрителите в началото на 60-те години, когато трио музиканти и доста отракан, цапнат в устата шофьор-бодигард обикалят „дълбокия Юг“ на Съединените щати в опит да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с цвят на кожата, различен от белия. Начело на триото е виртуозният пианист Дон Шърли, а „Зелената книга“ е специален сборник с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за афроамериканци. По време на това турне пред очите на зрителите се ражда една сърдечна дружба между Дон (удивително превъплъщение на Махершала Али) и шофьора му Тони (прекрасен Виго Мортенсен), която продължава в реалния живот за прототипите на главните герои до 2013 година, когато Дон и Тони си отиват от този свят в рамките на няколко месеца. 

„Уникално е усещането, наистина,“ казва българския актьор Димитър Маринов, който изпълнява ролята на руския виолончелист Олег в „Зелената книга“ - и гордостта, че си свършил добре работата си и тази работа е оценена… Стъпвайки на червения килим в Холивуд с такъв филм искам да заявя на всички свои колеги и приятели, че светът на изкуството е за всички и има място за всички. Ако си достоен, можеш и искаш – пробвай! Няма нищо страшно. Поне 70% зависи от теб!“

Поздравявам Димитър Маринов, защото показа откъде идва. Пожелавам си и друг българин да излезе на тази сцена в едната ръка със знамето, а в другата със статуетката Оскар, коментира Стефан Китанов.

Той разкри, че има надежда актьорът да пристигне в Пловдив за представянето на „Зелената книга“, но гостуването му под тепетата все още не е съвсем сигурно и тепърва киноманиаците ще научат – ще има ли среща наживо с Маринов.

Маринов участва и в друга лента, която ще бъде представена на фестивала. „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада”, излязъл през 2011 година първоначално в Съединените щати. Сценаристи са Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а продуценти - „Чучков брадърс”. „Снимка с Юки” е и първата българска копродукция с Япония, в лицето на Wa Entertainment. В главните роли са Руши Видинлиев и Кики Сугино. 

Публиката в Пловдив ще види и още множество страхотни филми, сред които „Мистър Джоунс“ на полската режисьорка Агнешка Холанд, „Джебчии“ на Хирокадзу Корееда, „Златната ръкавица“ на Фатих Акин, „Къщата, която Джак построи“ на Ларс фон Триер. Любопитното е, че и Акин, и Триер разказват истории за серийни убийци, при това го правят по своя неповторим начин.

Така в периода от 13 до 24 март в Дом на киното публиката ще се наслади на 31 заглавия, 27 от които в основната програма, а другите – като представяне на режисьор.

Билетите са на цени от 6 и 8 лв., киноманиаците ще могат да се възползват и от карти за няколко прожекции с намаление.