„Дълбоко ви се покланям и безкрайно благодаря, че в това твърде хладно време има на кого да пее хор „Детска китка” и да свирят музикантите от „Акага”. За 19 пъти се провежда фестивалът Пловдив чете. В едно съм убедена, че на този маратон могат да издържат само пловдивчани, които имат огромна душа”, с тези думи издателят Божана Апостолова даде старт на традиционния литературен фестивал под тепетата.

След това зам.-кметът по култура Пламен Панов връчи двете големи награди  „Орфеев венец” на Георги Борисов за поезия и „Златна четка” за илюстрация на Капка Кънева.

 „Много съм развълнуван, Пловдив е щастлив град, единственият в България, който тачи словото и най-вече поезията. София, откъдето съм родом, няма награда за поезия, но има разбити плочки „Граф Игнатиев”. Радвам се, че сте тук, в това хладно време, за да чуем заедно тези прекрасни деца, които пяха толкова хубаво. Те ми дават сила да пиша”, казва поетът и прочете две свой стихотворения.

Носителят на „Златна четка”  Капка Кънева благодари за признанието и подчерта, че книгата е единствения начин да пътуваме в необятните светове на фантазията. След официалната церемония започна забавната част с концерт на група Акага.