Представление със свободен вход събира публика пред Дома паметник на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа днес. Събитието е част от 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Посветено на темата "Измерения на публичното", Биеналето приключва с изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и съучастие.

Изложбата, както и представлението "Нонумент", обръщат специално внимание на паметника на връх Бузлуджа. Той е създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг. Посетителите в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще могат да видят документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

Самото представление ще се проведе пред Чинията от 14:00 ч. То е под формата на пиеса за слушане. Участниците ще преживеят архитектурата на мястото и ще стават свидетели на сцени от историята му. За целта са необходими само смартфон и слушалки. Автори на представлението са група ЛИГНА от Германия, Стефан А. Щерев и Емилиян-Гацов - Елби (музика).

Изложбата "Нонумент" ще остане в Музея на хумора и сатирата до края на януари 2020 г., а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.