От 7 до 9 април 2015 г. в зала № 19 на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър І”, Царския дворец) всеки ден ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни техники за изписване.

Под ръководството на Светла Ракшиева и Иглика Мишкова всички желаещи ще могат да се обучават да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. На 9 април – Велики четвъртък, в ателиетата ще вземе участие и чешка майсторка на писани яйца – Ярослава Минчева, която ще представи чешки традиционни техники и стилове за изписване и украса на великденски яйца.

Ателиетата ще работят на 7 и 8 април (вторник и сряда) от 10:00 до 17:00 часа, а на Велики четвъртък – от 10:00 до 14:00 часа. Продължителността на заниманието е един час. Капацитетът на залата е  до 40 участници в едно занимание. Каним всички желаещи да участват да си донесат по 2 – 3 сварени яйца, които да изпишат и отнесат със себе си. Останалите материали и инструменти, както и модели, ще бъдат осигурени от организаторите. На разположение като материал за работа ще има и  кухи яйца.

Цена за участие в ателиетата - 2 лв., на касата за билети на Етнографския музей - пл. „Княз Александър І” .

Заявки и записвания за участие в ателиетата се приемат само на телефон: 02/805 26 17.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg