Народният театър "Иван Вазов" ще отбележи 90-годишнината на доайена на българската режисура Асен Шопов с "Майстори" от Рачо Стоянов на 6 февруари в 19 ч. Спектакълът е част от програмата на Драматичия театър в Пловдив и имаше своята премиера в началото на 2021 г. Тогава великият режисьор се завърна у дома и постави пиесата за втори път под тепетата - 50 години по-късно. Той е автор и на сценографията, а костюмите са дело на Цвета Маринова. Музикалното оформление е на Михаил Шишков-баща, а публиката в залата се наслаждава и на изпълнение на кавал на Теодосий Спасов. Ролите изпълняват Мария Сотирова, Константин Еленков и Явор Бахаров. В актьорския състав блестяха и Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Стефан Попов, Петър Тосков, Марин Младенов, Тодор Генов.

"На моите години всяко занимание с театър е своеобразно прощаване, не може до безкрайност да продължава това. Затова ми е изключително важно, особено когато имам възможност да поставя пиеса, която аз искам, а не репертоарна. Вече не бих могъл да тичам по театрите и да правя нещо заради самото правене. Поставям с идеята, че нещо не съм свършил. И тук е парадоксалното. Правил съм „Майстори” много пъти, включително и в Пловдивския театър през 1971 г. Дори в летописа на на Стефан Янков е отбелязано, че представлението е гостувало успешно в Полша.Това повторение има смисъл, когато е опит да се реализира произведението плътно, догонвайки всичко, което е било пропуснато по една или друга причина в предходните представления. Всяка постановка реализира нещо и нещо не успява. Повторението е и поредният опит да се впише произведението, което е една класика, в днешния ден", разказа пред репортера режисьорът.

Асен Шопов е в Брестовица на 16 февруари 1933 г. През 1956 г. завършва актьорско майсторство, а през 1962 г. режисура при проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ. През същата година дебютира на сцената на Драматичния театър в Димитровград с постановката „И утре е ден“ на Георги Джагаров. Актьор е в Драматичен театър – Сливен и Държавен сатиричен театър. Последователно е режисьор е в Драматичните театри в Димитровград, Хасково, Бургас, Народен театър, Драматичен театър - Пловдив, Театър 199.

Фотография: Георги Вачев