Висока над метър и половина кандилница /канделабар/ от ковано желязо на 2300 години откри под насипа на една от могилите в източния край на некропола в археологическия резерват „Сборяново” екипът на професор Диана Гергова.

„Находката е уникална, защото е новост за тракийската археология. Канделабарът е изработен във формата на палма, която пък е любимото дърво на Аполон”, коментира тя.

Освен култовия предмет археолозите намерили в земята комплект от женски накити с много красиви стъклени, глинени и най-важното златни маниста, както и две обеци с лъвски глави. В некропола са открити железен келтски нож, сребърна цедка за вино, бронзово огледало с желязна дръжка, амфори, местни и вносни съдове. „Находката е от края на четвърти, началото на трети век преди Христа”, категорична бе проф. Гергова. Тя припомни, че в същия некрополен комплекс на резервата е световноизвестната Свещарската могила, а преди 2 години на същото това място бе открито и сандъче с уникални тракийски златни накити.

„Тази година, въпреки че ни бяха отпуснати в пъти по-малко средства от необходимото, се постарахме да проучим всички могили в резервата, много от които вече са разорани. За да разкрием тайните на тази могила отделихме две седмици и имахме успех. Намерените исторически ценности ще бъдат предадени на археологическия музей в Разград, а ние ще търсим възможности да консервираме открития глинен олтар с голям надгробен камък”, каза Диана Гергова. Според нея при правилна политика, включваща и адекватно финансиране на проучванията, резерватът „Сборяново” има потенциал да се превърне в една от най-посещаваните исторически забележителности не само у нас, но и в цяла Европа.

TrafficNews.bg