В краткосрочен план допълнителните 68 млн. лева за култура ще помогнат. Ще се коригират част от заплатите, а институтите да получат субсидия. Това е решение за момента, а не в дългосрочен план. Това каза пред bTV бившият министър на културата Найден Тодоров.

„Когато беше въведена тази форма на финансиране, тя беше много успешна. Много театри извън София, оркестри и опери, които спяха летаргичен сън, се събудиха. Трябваше да започнат да изкарват своите пари. 13 години това се случва, но хората на изкуството започнаха да се държат като бизнесмени. Започнаха да следят какво иска публиката, за да го дадат. Вече не се формира вкусът на публиката, а се тича след него“, посочи той.

Тодоров обясни, че субсидия се получава на база приходи. Според него в момента Министерството на културата е преразпределител на средства.

„Този месец получаваме някаква сума и върху нея получаваме субсидия. Ако получим два пъти по-малко, субсидията е два пъти по-малка. Спираме да работим за три месеца, защото има епидемия – отиваме на червено. Трябва да се направи така, че днес да работим за финансирането през следващата година. Един възможен вариант е вместо измерването да е на месец, да бъде за период от три години. По този начин всеки директор на културна институция ще знае с какви пари разполага през следващата година и как да ги разпредели“, каза още бившият министър на културата.

„Голямата беля е, че хората на изкуството не разсъждават как да формират вкуса на публиката, да направят другите хора по-щастливи със своето изкуство. Хората на изкуството разсъждат как да оцелеят“, подчерта Тодоров.