Чирпанският манастир "Св. Атанасий" е основан от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г., на хълм на десния бряг на Стара река, над село Златна Ливада. Манастирът е разположен на 14 км. от гр. Чирпан, на 53 км. южно от Стара Загора и на 70 км. източно от Пловдив.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. Скривалището на Апостола е било сред старите монашески килии, които са запазени и до днес.

По време на социалистическия режим манастира първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на миналия век, самата Людмила Живкова взема под крилото си изграждането на нова, голям жилищен комплекс за монасите в манастира. 

Oще новини ТУК

TrafficNewS.bg