Близо 50 души се включиха в празника с мисия – „Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост“, който имаше за цел да покаже изоставените руини на най-големия средновековен град в Пазарджишко на любознателните посетители. Организаторите на събитието останаха приятно изненадани от големия интерес, надминал очакванията им многократно.

Инициативата зарадва най-много децата, които със своите родители се бяха постарали изключително много в направата на костюмите си. Освен събирането на бонбони, похапването на вкусни домашни кексчета, снимането с тиквените фенери, на фона на величествената Родопа планина, всички участници в празника успяха заедно да намерят заровените крепостни зидове, старите стълби, по които са ходили древните баткунски воини и единствената отровена частичка от широката близо 4 метра крепостна стена. Баткунската крепост е имала подземни входове и четири кули.

„С чисто сърце може да обявим, че направихме най-образователния Хелуин в България. Деца и възрастни слушаха със захлас истории за миналото на Баткун и Паталеница. Нашето село е пребогато на старини. Тук се намират църква и манастир от XI век, множество крепости – цели три, имаме вкопан в земята храм на 300 години и още един на 130 години. И все пак наша голяма болка си остава това, че техният обединител през хилядите години, в които тук са живеели хора, а именно Баткунската крепост, тъне в разруха. Това беше и нашата цел, да я покажем и да разкажем повече за нея. Тук са намирани монети от римско време, водили са се велики битки с рицари от Третия кръстоносен поход, пленявани са византийски управници в люти битки с българските воини. Учените много добре знаят какво представлява Баткунион, богатствата му отдавна са изнесени по музеи и частни колекции, но за нас остава надеждата, че някой ден с общи усилия ще възстановим малка част от блясъка на крепостта.“, споделят организаторите.



На всички снимки ясно се вижда и още един проблем – окаяното състояние на сиропиталището, което още по време на комунистическото управление на България е било построено върху останките на „блестящия и богат Баткунион“. Сиропиталището не функционира вече 23 години и бавно се е превърнало в декор като от страховит филм. Какво ще се случи с тези руини не е ясно, но е време да се потърси отговорност за обезопасяването на района.

„Денят на будителите също не бе подминат от нас. Специално за него раздадохме книжки и исторически изследвания, които да обогатят още повече знанието за родния край. Децата бяха вдъхновени – макар и без никаква точна представа как е изглеждала Баткунската крепост, те успяха да я нарисуват. Това е изключително ценно за нас. Едно е ясно – искрата е запалена, будителството е живо!“, споделиха още доволните от постигнатото организатори.