Най-мощният глас в Книгата на Гинес – певицата Смиляна Захариева, ще поведе празнично шествие от пл. „Стефан Стамболов” до къща „Хиндлиян” в Стария град на 26 юни от 11 ч. С него ще бъде открит фестивалът „Празник на розата”, който ще се проведе в събота и неделя в знаковата къща в Стария град.

Заедно със Смиляна през цялата Главна ще преминат танцьори от ансамбъл „Тракия” с красива арка от рози, 15 гайдари от оркестъра на ансамбъл „Еподай”, фолклорния ансамбъл „Куклици” и вокална група „Бамбини”.

„Вече три години в къща „Хиндлиян” ухае на рози, след като реновирахме старинния розов фонтан в хайета на втория етаж.  Така посетителите усещат със сетивата си онова, което са усещали и първите обитатели на тази автентична сграда. Този фестивал е жест към една вековна българска традиция”, каза инициаторът – уредникът на къща „Хиндлиян” Мария Колева. Именно тя отправя покана към певицата Смиляна Захариева да стане лице на фестивала.

„В момента, в който Мария ми се обади, казах „да” и прегърнах идеята. Пловдив е наситен с цветове още от май месец и заслужава такова събитие”, каза Захариева.

По време на двудневния фест ще има поредица атракции. В двора на къщата ще има базар а традиционни производители на продукти от рози, ще има и различни демонстрации.

В първия ден веднага след шествието в „Хиндлиян” ще има и концерт. Ще бъде открита и изложба, която разказва за първата розоварна в България на Еньо Бончев, отворила врати през 1909 г., която  и до днес работи в с. Търничени.

„Съботната вечер ще завърши с безплатна прожекция на филма „Дамасцена: Преходът”. В неделя също ни очакват вълнуващи събития – демонстрации на маски за лице с продукти с роза, както и концерт на талантите от вокалните групи „Омайниче” и „Пеещите котенца”, както и танцовият състав при СУ „Св.св. Кирил и Методий”, разказа и Донка Налбантова, шеф на отдел "Културна политика и информационно обслужване"  в „Старинен Пловдив”.

Една от най-големите атракции ще бъде уникалната инсталация „Цветна порта във времето”, украсена с рози, където всички посетители ще могат да се снимат.

„Надяваме се и имаме планове да превърнем „Празник на розата” в традиция. Голямата ни цел е Старият град да е жив и пълен с хора”, обявиха още организаторите от Общинския институт.