Фестивалът за скандинавско кино "Северно сияние" идва със своето четвърто издание в Пловдив. Той ще стартира в Lucky Дом на киното с прожекция на датския филм "Риба луна", носител на множество международни награди. В програмата е включен и последният филм на носителката на „Оскар“ Сузане Биер – „Втори шанс“. Пловдивските зрители ще видят 8 скандинавски предложения, които ще се прожектират всяка вечер до 22-ри декември.

Сред премиерните заглавия тази година са "Ние сме най-добрите" на Лукас Мудисон с Голямата награда от фестивала в Токио, "Безшумно сърце" на Биле Аугуст, отличен със „Сребърна раковина” в Сан Себастиан, "Втори шанс" на носителката на „Оскар“ Сузане Биер (“Братя“, „След сватбата“, „В един по-добър свят“) с награда за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби. „Втори шанс“, чиято премиера се състоя на Международния филмов фестивал в Торонто през 2014 година, е 14-ия филм на Биер, заснет с участието на състав от скандинавски филмови звезди начело с актьора Николай Костер-Валдау от “Игра на тронове”.

„Северно сияние” в Пловдив ще предложи и биографичния филм "Хамсун" на шведския класик Ян Троел с Макс фон Сюдов в главната роля, съобщава БНР. В рамките на събитието ще можете да видите и филма “Астрид” за голямата писателка.

В програмата са включени и шведските филми “Младата Софи Бел” и “Шведски навлек”, носител на наградата за най-добър филм от фестивала в Гьотеберг.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg