Над 70 000 пловдивчани и гости на града посетиха НОЩ/Пловдив 2019. Мащабното събитие, което тази година се проведе за 14-и път под мотото “Общо място”, представи над 130 изложби, ателиета и спектакли, предлагайки необикновено пътуване във времето и културния живот на Пловдив. Фестивалът може да се похвали със сериозен икономически ефект върху локалната общност тази година - над 1,5 млн лв. 

“Проведената НОЩ/Пловдив 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1.4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интереса на хилядна аудитория, нейния профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период”, коментира Георги Стоев, председател на Тракия Тех и ръководител на екипа провел изследването на икономическите ефекти от Нощ Пловдив през 2015 г. 

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град - Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. 

„Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти“, споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който създаде специално за Нощта проекта в сътрудничество с  Петко Танчев. Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия” с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана” до 30 септември.  

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. „Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection. 

Грозделина Георгиева от Етнографски музей - Пловдив споделя, че тази година има повече посетители от предишни години.

"Залите не оставаха празни и за минута“, твърди тя. Както и другите музеи, така и галериите отбелязват, че са са впечатлени от интереса към събитието и вниманието на посетителите, тяхната запознатост и любопитство към изкуството като отбелязват, че НОЩ/Пловдив е развила позитивно своята аудитория през годините. Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя.