Нощта на театрите завладява 18 български града с премиерни заглавия и любими представления. Това е седмото издание на нощта, посветена на театралното изкуство. Разнообразната програма включва 170 събития. В афиша са представления, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, отворени врати, театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро театър, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, детска програма.

Любителите на изкуството ще имат уникалната възможност да се срещнат с любими актьори и творци - в София (Народен театър "Иван Вазов", Софийска опера и балет и театър "София"), в Пловдив - Драматичния театър, Стара Загора - Операта. В Габровския театър ще има ден на отворените врати, а в Хасково - разходка зад кулисите на Драматично-кукления театър "Иван Димов".

Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от европейската платформа в България и представят своите продукции в над 90 места в 18 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен.

Тази година инициативата е с послание "Ти променяш играта. Играта променя теб". За първи път изложбата "Нощни персонажи" ще има добавена реалност, чрез която фотографиите оживяват. 

Във официалната страница на Нощта на театрите ще има специален live stream, в който всеки може свободно да задава въпроси, на които ще отговарят Мариус Куркински, Деян Донков, Теодора Духовникова, Ованес Торосян, Луиза Григорова и други обичани актьори.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф Панчо Владигеров“ – Бургас ще отворят сцените си за широката публика и ще покажат своите продукции с вход свободен. Училището в Пловдив за първи  път участва в театралната Нощ и на 16 ноември в 16:00 ч. ще случи един спектакъл за деца и родители, базиран на принципа на играта и импровизацията - "Приказки за живота".  Историята в него е съставена от няколко по-малки - за желанията, за радостите и разочарованията, за личностните човешки качества, за всичко истинско и ценно, като обич, прошка, благодарност. В Бургас малките театрали са подготвили цели 5 събития – „Рисуваме театър“, „Душата ти, вълшебница“, „Гледна точка: смяна на играта“, „Далеч усмихва се морето“ и „Изгубени в звездите“.

През 2019 г. Нощта на театрите ще се проведе едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция.

Снимки: Нощ на театрите/Facebook