Повече от 130 находки са открили археолозите до този момент при работа си на Перперикон това лято, съобщи проф. Николай Овчаров. Става дума за монети, гривни и нагръдни бронзови и сребърни кръстове. Освен това археолозите са определили, че откритата преди време църква в Южния квартал на Перперикон е от първите десетилетия на 5 век.

"Тази констатация я прави автоматично най-ранната намерена църква в района на Родопите - като датировка. Това е едното. Второто нещо е, че тази датировка я свързва с мисията за покръстване на родопските траки, която е описана от един голям християнски духовник от това време - Павлин Нолански, който прави житие на самия кръстител на Родопите".

Овчаров показа и една от най-ценните им находки досега - бронзов нагръден кръст, информира БНР. Кръстът "Реликварий" е с лика на Христос и четиримата евангелисти. "Имало е и задна половина, тя е изчезнала в края на XII или началото XIII век", обясни археологът. Вътре в кръста са се носили свети мощи.

Тези кръстове се появяват IX-X век, наричат ги палестински заради мощите вътре, акцентира Овчаров и добави, че общо са намерени около 40 нагръдни кръста на обекта. Това ни показва колко християнството е било развито на това място, категоричен е археологът. Проф. Овчаров допълни, че разкопките на Перперикон ще продължат до септември.