Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден за културно разнообразие

По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва деня на културното разнообразие. През 2001 година на свое заседание във Франция, ЮНЕСКО приема една обща декларация, чиято цел е популяризирането на  разнообразието на националните култури в света. По този повод се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас. 



Ето няколко идеи за това как може да отбележите Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие:

Посетете художествена изложба или музей, посветен на други култури;
Научете повече за друга религия;
Планирайте международна филмова вечер;
Слушайте музика от различна култура;
Практикувайте спорта, свързан с различна култура (карате, крикет, йога…);
Поканете приятел и сгответе традиционни храни.

116 години от основаването на ФИФА

 През 1904 година в Париж е основана Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА).

ФИФА е международна организация, която управлява футбола в световен мащаб. Централните офиси на федерацията се намират в Цюрих, Швейцария. Сегашният президент на организацията е швейцарецът Джани Инфантино.

 ФИФА отговаря за организацията и управлението на най-големите световни футболни турнири, сред които е и Световното първенство по футбол, организирано от 1930 г. насам.

Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди.

Робърт Кенеди е американски политик, по-малък брат на президента Джон Кенеди. През 1968 годинза Робърт Кенеди се кандидатира за президент на САЩ, в разгара на предизборната борба, малко след полунощ на 5 юни е застрелян в Лос Анджелис и умира 25 часа по-късно. Годината след смъртта му палестинецът Сирхан Сирхан е признат от съда за виновен и осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотен затвор.

След като печели Калифорния, сенатор Кенеди се обръща с приветствена реч към своите привърженици малко след полунощ на 5 юни 1968-ма в хотел Амбасадор в Лос Анджелис. В 12:15 Боби слиза от платформата на която изнася речта и се отправя към кухнята, като се здрависва с хора, които му пожелават успех. В 12:16 пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан и започва да стреля в него и антуража му с пистолет. Няколко души се хвърлят срещу нападателя да помогнат за обезоръжаването му. Два куршума са изстреляни в гърба на Кенеди и един зад дясното му ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. При атаката са ранени още 5 други човека.

Една от теориите е, че същите хора, които организират убийството на президента Кенеди, стоят и зад убийството на по-малкия му брат 4½ години по-късно.

Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби когато е стрелял и че е стоял пред него. Съдебният лекар, който извършва аутопсията в Лос Анджелис намира остатъци от барут зад дясното му ухо и в косата му. Той също заключава, че изстрелите не са направени на повече от 3-4 см разстояние.

В доклада си той пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ, които по принцип би трябвало да са в Югоизточна Азия по това време. След това убийство в задълженията на ЦРУ е включена защитата и запазването на живота на президента на САЩ.