35 майстори представят традиционни български занаяти на Пролетния панаир на занаятите, който бе открит днес с празник под дъжда в Пловдив. Шествието тръгна от пл. „Стефан Стамболов”, за да спре на стълбите на Каменица, където талантливите деца от ансамбъл „Тракия” и фолклорна школа „Челебийче” накараха минувачите да захвърлят чадърите и да се хванат на хоро.

„Пловдив отново е сърцето на занаятите. Щастлив съм, че тази година акцент в програмата е една традиция, която през годините бе на изчезване – изработката на накити от мъниста. Каним всички пловдивчани и гостите на града да се включат и да се насладят на събитието. То ще бъде феерия от красота и изящество”, каза доайенът Стоян Младенов.

Той ще бъде председател на журито на пленера „Накити от мъниста”  с участието на най-известните български майсторки - Участници от цялата страна: Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова, Цветанка Георгиева.

Програмата е много разнообразна и включва приказна изложба „Цветна магия” на възпитаниците на Занаятчийското училище, работилници на открито, демонстрации.

Събитието се организира традиционно от Занаятчийската камара в Пловдив и е част от програмата за туризъм на глада. То продължава до 28 май включително.

Занаятчийските шатри вече са подредени на ул. „11-ти август” и ул. Д-р Георги Вълкович” и предлагат най-разнообразни продукти – кожени изделия, красиви бижута, дърворезби, икони, плетива. Накратко казано – за всекиго по нещо!