"Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите" (Пабло Неруда), "Не обичах да чета, както не се обича дишането" (Харпър Ли) - такива тениски с послания на големи автори посрещат посетителите на Алеята на книгата.

Хората са много активни още в първия ден на иницативата, която е част от фестивала "Пловдив чете", но първоначално обикалят, трупат впечатления, разпитват.

Питат книготърговците докога ще продължи събитието и се фокусират върху книгите на специални промоции. Масово издателствата правят отстъпки от 20 до 30 процента, но има и много щандове, на които има поставени в кутии книги за 5 или 7 лева, или пък две за 10 лв. Други пък отиват и търсят конкретни заглавия, а причината да си ги вземат от Алеята са отстъпките.

Разнообразието от книги както винаги е огромно. Има за всекиго по нещо. По традиция най-оживено е около издателствата, които предлагат детска литература. Там се суетят майки, които попълват домашната библиотека със задължителните книги за новата учебна година.

Силен е интересът на пловдивчани и към щандовете на местните издателства, защото познават каталозите им. Резонно след спечелената награда "Букър" романите на Георги Господинов са сред най-търсените. До тях са чудесните книги на Милен Русков.

Засилен е интересът към езотеричната и психологическа литература, затова и шатрите, които я предлагат, също се радват на повече посетители.

Алеята на книгата посреща хора от днес до неделя. И макар на търговците да им е трудно да преценят още отсега кои ще са хитовете на четящата аудитория, всички са обединени около едно - времето да е с тях и най-сетне да не вали силен дъжд, нещо, което е задължително почти всяка година.