постигна пълен триумф на церемонията по връчването на 74-ите филмови и телевизионни награди "Златен глобус" в Бевърли хилс, Калифорния.

Лентата на американския режисьор Деймиън Шазел получи седем отличия от седем възможни във филмовата категория. "La La Land" бе смятан предварително за фаворит и имаше най-много номинации.


Филмът получи отличия за комедия или мюзикъл, за режисьор (Шазел), за сценарий (отново Шазел), за актьор и актриса във филмова комедия или мюзикъл (Райън Гослинг и Ема Стоун) за оригинална музика и за оригинална песен ("City of Stars").
Трагикомедията разказва за любовната история на джаз пианист и млада актриса. "Това е филм за мечтатели и аз мисля, че надеждата и креативността са две от най-важните неща в света", каза Ема Стоун. Тя посвети наградата си на всички креативни хора, които понякога имат усещането, че "вратата се тръшва под носа им и че се предават, но след това намират у себе си сили да се надигнат и да продължат напред".

За най-добър драматичен филм бе обявен "Лунна светлина".

Най-драматичната част от вечерта обаче дойде с речта на 67-годишната Мерил Стрийп, която осъди Доналд Тръмп, докато приемаше награда за цялостно творчество, предава "Ройтерс".


Без да спомене името на новоизбрания американски президент, Стрийп заяви, че най-емоционалното изпълнение на 2016 г. за нея било "когато човекът, кандидатстващ за най-престижния пост в страната имитира репортер с увреждания", визирайки едно от многото противоречия на Тръмп. "Все още не мога да го забравя, защото не беше във филм, а се случи наистина", посочи Стрийп.
 
За най-добър драматичен актьор бе обявен Кейси Афлек за ролята си в "Манчестър край морето", а Виола Дейвис - за поддържащата си роля в драмата "Огради". Изненада бе наградата за Изабел Юпер в категорията за водеща женска драматична роля, която надви "Джаки" на Натали Портман с изпълнението си във френската драма "Тя".

В категориите за телевизия хип-хоп шоуто "Атланта" отнесе комедийните награди, а драмата на "Нетфликс" "Короната" триумфира над фаворитите "Игра на тронове" и "Западен свят".
 
TrafficNews.bg