Грандиозен концерт с музикантите, които дадоха ново звучене на българския фолклор, ще зарадва пловдивчани на 19 март от 19:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Петър Ралчев, Стоян Янкулов /Стунджи/, Ангел Димитров, Ваня Вълкова, Димитър и Недко Богданови от Богдан Трио ще вземат участие в музикалния спектакъл със заглавие „Фолклорът такъв, какъвто го направиха те“.

Петър Ралчев (акордеон) е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил, който съчетава виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес. В него са изкристализирали всички тенденции и развитието в областта на съвременната народна музика, без да изпада в противоречие с фолклорните традиции. Наследил от народната традиция богатство от мелодии и ритми, той ги доразвива и отвежда в нови измерения. Музикантът не се придържа строго към автентичните мелодии, а създава собствена музика с богата виртуозност (сериозно препятствие за всички, които се опитват да я изпълнят), широк обхват и разнообразие на тембри, с обогатен, но не претрупан хармоничен език. Той успява да постигне голямо разнообразие в импровизацията, без да търси варианти, а по-скоро цялостно изграждане и развитие.

Това е „концерт-поклон“ към творците, които не само владеят до съвършенство музикалните инструменти и човешкия глас, но и прибавят онова съвременно звучене, което позволи да се случи едно своеобразно завръщане на младата аудитория към корените на българската музика.

Билетите ще се продават до деня на концерта на касата в Дома на културата.