Медицински университет-Пловдив беше домакин на среща по научната програма на НАТО „Наука за мир и сигурност“. По този повод университетът посрещна  проф. Диана Адлиене от Технологичния университет в Каунас, Литва и Соломон Паси, изпълнителен директор на Атлантическия клуб и делегация от БАН и проф. Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология.

„Гостите съвместно с учени от МУ-Пловдив изпълняват проект по научната програма на НАТО „Наука за мир и сигурност“ за конструиране на прототип на полеви детектор на генотоксичност от химически, биологични, радиологични и ядрени агенти и експлозивни устройства. Портативният геннотоксичен детектор се разработва от български научен екип, в сътрудничество с учени от Турция, Северна Македония и САЩ“ – съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

„Това партньорство гарантира успешното изпълнение на проекта и дава възможност за насърчаване на сътрудничеството между съюзниците от НАТО, както и за обучение на млади военни и медицински специалисти за мониторинг на генома в случаи на риск за човешкото здраве от посочените агенти, излъчвани по време и след военни или терористични действия“, допълни проф. д-р Виктория Сарафян, зам.-ректор научно-изследователска дейност.

На срещата бе представен напредъка по проекта, в който МУ-Пловдив се явява краен потребител. Гостите разгледаха модерния Аудиторен блок на МУ-Пловдив, Симулационния тренировъчен център, Центъра по транслационни невронауки и Технологичния център по спешна медицина, като последните две инфраструктури са изградени по финансирани проекти. Специално внимание беше отделено и за представянето на Центъра за компетентност по персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД), разработван по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и съфинансиран от ЕФРР.