Мобилното приложение, което ще "развежда" пловдивчани и туристи из ключови локации по време на НОЩ/Пловдив 2019, вече е достъпно. Чрез него потребителите на iPhone и Android ще могат да се запознаят със събитията на 13-и, 14-и и 15-и септември, които ще се проведат на 75 локации. Паралелно с апликацията ще се разпространяват и хартиени дипляни с програмата на събитието. Това стана ясно по време на днешната пресконференция, на която бяха обявени основните акценти в програмата за този уикенд.  Очакват ни над 130 събития, като мотото тази година е "Общо място". 

Сред акцентите в програмата ще бъде изложбата на ЕВН, която в момента се реди в СКЛАД. Тя ще представи творбите на трима съвременни артисти - Мартина Вачева, Лазар Лютаков и Франц Карфер. Изложбата ще бъде представена за пръв път в Пловдив по време на Нощта. 

"Този път решихме да подходим различно - отворихме покана към артисти от различни страни да създадат творби специално за тази изложба. Избрахме трима от тях", разкри Томас Трумер, който е сред организаторите на събитието. "Самата изложба трябва да се преживее, когато влезете. Тя е поглъщаща, сякаш сте на театрална сцена", допълни той. 

Художествената колекция на ЕВН събира произведения на международното изкуство от 1996 година насам. Вниманието е насочено върху съвременното изкуство, а основните теми, които ще бъдат засегнати по време на предстоящата изложба, са трепет, страх, икономика и политика. 

Акцентите в многото и разнообразни събития на НОЩта са създадени специално за нея и формират кураторската ѝ програма, съставена от Владия Михайлова.

Част от тях ще влязат през “задния вход” на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта, други ще запознаят жадните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България, представена от кураторите на Колекция EVN в централната част на града, и ще отворят отново вратите на детмаг “Снежанка” с изложбата Open Art Files, посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

И трите събития - изложбата “Общо място” в Данчовата къща, къща Стамболян и публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка”, са инициирани, продуцирани и организирани от фондация “Отворени изкуства”.

Освен тях, основна част на НОЩта по традиция от нейното основаване през 2005 г. ще бъдат пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се пренесе в неформална, но не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини - също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

НОЩта се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN и е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019.