Радина от малка обожава да рисува и да пее, и когато е само на 9 години майка й я води на кастинг за пловдивското предаване „Клуб „Малките големи звезди”. Там я избират за водеща и за нея е задължително да посещава курсове по актьорско майсторство. Първите преподаватели на Радина тогава са актрисите в Кукления театър Ваня Сивинова и Соня Ботева.

Уроците отварят сетивата на малката Радина за този тип изкуство и тя усеща, че това ще е нейният път занапред. Благодарна е на родителите си, които винаги са я подкрепяли в начинанията й и от дете са я водили на различни представления. Това й дава криле и увереност и тя без колебание решава да кандидатства в НАТФИЗ.

Приемат я от първия път, тъй като още от гимназията, тя има подготовка, благодарение на кръжока, в който участва. Неин ментор и пръв помощник е актьорът Симеон Алексиев, той й дава и най-ценния съвет – да се забавлява винаги, когато е на сцената.

Радина пази не само спомени, но и много приятелства от следването в Академията. Дори да не се виждат често, тя и колегите й винаги се канят на представленията си и така взаимно се „следят”.

Още като студентка в 4 курс в НАТФИЗ, Радина подава документи за работа в Пловдивския театър. Малко след това разбира, че в Драмата се организира кастинг за спектакъла „Възвишение” и веднага се явява на прослушването. Още с първата си поява на сцената в любимия Пловдив, публиката я приема изключително добре и така младата актриса влиза с летящ старт в редиците на театъра.

Радина играе в няколко спектакъла – „Възвишение“ и „Евридика в подземния свят“, „Албена”, „Съблечи се”, но може би за почитателите на театъра е най-позната като усмихнатата и винаги позитивна бразилка Матилда от представлението „Чиста къща“. Точно тази роля й донесе номинация за „Икар” 2015 в категорията „Дебют” .

Радина приема работата в родния град не само като възможност за професионално развитие, но като отговорност и предизвикателство. Радва се, че големи творци са оценили работата й до момента, но още по-щастлива е, че е номинирана за „Икар” заедно със свои много талантливи и успешни млади колеги.

За Радина това не е битка и въпрос на конкуренция, напротив – приема отличието като възможност за обединение на гилдията за общия напредък на театралното изкуство в страната.

Радина е очарователна в ролята си на домашната помощница Матилда, чиято най-голяма мечта е да разказва вицове и така да носи щастие на хората. Но с шегите и звънкия смях, с които посреща всяко житейско изпитание, тя успява да ни накара да се замислим сериозно за наистина важните неща от живота.

Тя е изключително доволна от работата си с режисьора Иван Урумов, с чиято помощ е успяла напълно да се слее с образа на героинята си и да го приеме като неразривна част от себе си. Споделя, че Матилда я е научила да приема трудните моменти в живота по-леко и да търси позитивното във всяка ситуация.

Радина всеки ден благодари на бог и на съдбата за късмета, който винаги я е следвал – първо в НАТФИЗ, след това в Пловдивския театър, а сега и с високата оценка за ролята й в „Чиста къща” и номинацията за „Икар”. Сигурна е, че успехът й се дължи основно на любовта й към изкуството и огромното желание, с което работи.

В момента актрисата репетира спектакъла „Духът на любовта“ на Нийл Саймън с режисьор Андрей Калудов. Ролята й там е на жена, която се раздава за другите и пренебрегва себе си, но какво още – ще разберем в края на май, за когато е насрочена премиерата.

Радина разчита много на колегите си и на тяхната обективна оценка за работата й. Критиката за нея е изключително важна, тъй като помага за надграждане и развитие. Мечтата на чаровната актриса е един ден да се превъплъти в образа на Медея – един силен и въздействащ женски персонаж.

Макар да няма богат опит на сцената, младата дама винаги се стреми да се забавлява, дори и на гафовете и неочакваните случки. По време на едно от представленията на „Съблечи се” си спомня как на няколко пъти е щяла да събори конструкцията, зад която е стояла уж гола.

В опита си да й помогне да овладее положението, колегата й Алексей Кожухаров дори се е контузил леко, докато Радина едва удържала смеха си. Радина се натъжава, когато вижда захвърлени фасове по тепетата, страдащи животни по улиците, както и такива, които са затворени в клетки, пише DC tv. Именно затова тя се надява скоро в Пловдив да се построи зоокът, в който животинките да имат достатъчно пространство и да не се чувстват като затворници.

Дългоочакваната за града под тепетата 2019-та година младата актриса определя като дата, до която трябва да се промени не само облика на Пловдив, а и мисленето на хората.  Сигурна е, че каквито и културни събития да се случат дотогава, то ако пловдивчани не отворят сетивата и сърцата си за красивото и стойностното, нищо не би имало смисъл.

TrafficNews.bg