14 талантливи млади артисти бяха отличени с Почетната значка на Пловдив, която изобразява герба и знамето на града, от кмета Костадин Димитров и в присъствието на общински съветници, по чиято инициатива се случи церемонията.

„Поздравявам ви с празника. Емоциите са приказни. По време на шествието видях очите на пловдивчани, които показваха, че това е нашият празник. Бъдете горди с постиженията си и продължавайте да творите и да се учите”, каза градоначалникът в началото на празника.

Пръв почетната значка получи диригентът и председател на Пловдивското певческо дружество Илиян Тиганев.

„За мен е удоволствие да държа тази награда. Тя е признание за мен, но и за онези, които ме подкрепят и творим заедно. Аз и екипът ми сме още по-мотивирани да творим, защото това е нашето призвание”, каза той. Диригентът отправи специална благодарност към екипа на Община Пловдив за подкрепата, защото бяха отделени средства за ремонта на сградата на Дружеството.

Сред отличените бе и Юлия Йорданова, която публиката познава с артистичния ѝ псевдоним Керана. Младата актриса е едно от ярките лица в спектаклите на Държавна опера-Пловдив. 

Тя също благодари и призна, че като ученичка си е представяла в този етап от живота си да е накъде далеч, да учи извън България, но е останала тук – в Пловдив, и днес е много щастлива от този свой избор. Керана допълни, че е от род на дълголетници и се надява заедно с всички наградени да се радват и след много години да видят един още по-хубав град.

„Благодарна съм. Смятам, че Пловдив има много по-голям принос за моето развитие, отколкото аз за неговото. Приемам тази награда повече като признание към моите преподаватели и учители”, каза актрисата от Пловдивския театър Климентина Фърцова, след като получи Почетната значка от кмета Костадин Димитров.

След нея наградите си получиха Виктория Комитова – 11-класничка в  НГСЕИ, и Виктор Костов (12 кл. в НУМТИ „Добрин Петков”).

 Талантливата ученичка от специалност „Анимация” благодари на учителите си, а цигуларят я допълни: „12-13 години това училище бе мой дом, прекрасна среда за моето обучение”.

Най-много аплодисменти получи 9-годишната сладурана Валентина Ванева от Арт Войс център, която победи в благотворителното шоу „Като две капки вода за всяко дете“. Тя благодари за признанието, а нейният вокален педагог Руми Иванова поздрави всички за празника и допълни, че малката Валентина също е възпитаник на Музикалното училище.

 Своите благодарности изрази и Здравка Христозова  - актриса и мениджър в театър „Хенд”. Тя се обърна към всички млади хора с думите, че няма невъзможни неща и доказателство за това е съществуването на „Хенд”.

Истински развълнувана до сълзи бе ученичката от Художествената гимназия Диана Матова,  носител на многобройни награди от национални конкурси. Тя успя да превъзмогне емоциите и да произнесе имената на най-важните хора в развитието ѝ като артист – г-жа Георгиева и г-н Тотев.

Актьорът от Кукления театър Велизар Евтимов пък цитира колежката си Климентина Фърцова.

„Благодаря за наградата. И аз като г-ца Фърцова смятам, че Пловдив много повече е допринесъл за моето развитие. Обещавам обаче поне да възстановя баланса, защо не и да надделее моят принос”, каза актьорът. Евтимов посвети наградата си на бившия директор Виктор Бойчев с признанието, че ако не е бил той да му подаде ръка, вероятно сега е щял да се лута някъде по света.

„Вместо това Кукленият театър и колегите ми се превърнаха в мой дом и мое второ семейство”, призна Велизар.

Цигуларят Стефан Хубенов от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, който посвети наградата си на всички свои преподаватели.

Аглея Канева и Александър Вичев от НУМТИ „Добрин Петков“ също отправиха своя поклон пред учителя си Пенчо Пенчев и директора на НУМТИ Нели Попова-Койчева.

Другата наградена  - Белослава  Ангелова -  актриса и певица от  театрална школа “Червени Носове” към театър “Хенд” нарече своите учители будители.

Радо Игнатов , възпитаник на НХГ "Цанко Лавренов" и театрална школа "Червени носове" към театър "Хенд", пък не пропусна към преподавателите си да добави благодарност и към семейството си, които „помогнаха да стигна дотук”.

На финала на церемонията всички наградени се снимаха заедно с кмета Костадин Димитров, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов и зам.-кмета по култура, археология и туризъм  Пламен Панов.