Зад привидно притеснителния младеж Михаил Тенев се крие цяла вселена, изпълнена с мисли, чувства и изкуство. Част от вътрешния си свят младият художник, роден и израснал в Пловдив, демонстрира в изложбата си „Без сън” като сам я описва така:

Нека ви разкажа история за място, покрито с пясък, сухи храсти и сънища. Място, в което пътеките са не на земята, а в небето, а слънцето изгрява от запад. Там вашите дух и тяло ще бъдат изпитани и, с повечко късмет, дори вие ще можете да зърнете съкровищата му. Нека ви разкажа за мястото, което ще открие вас, ако откажете да сънувате и за човека, който сега броди тамТова мистериозно място е пустинята, а лирическият герой сте вие. 

Тя е много специална за мен. Преди време, когато бях в САЩ, тя изигра много важна роля в труден за мен момент. Запечата се в съзнанието ми. Мисля, че пустинята е достатъчно сурова, но справедлива. Тя ти поставя изпитания, но в същото време те дарява с ценности, съкровища и възходи. Тя е и достатъчно пуста, за да може всеки, който види изложбата, да може да я напълни със своите случки, своите мисли и истории. Човекът в историята винаги е в гръб. Реших да не му определям точна личност, за да може всеки да се постави на неговото място и да намери себе си.

Компилацията от картини изглежда сякаш е нарисувана от човешка ръка с четка и бои, но всъщност пред посетителите се разкрива един нов и модерен тип изкуство. За изобразяването на пейзажите Михаил използва дигитални технологии и Photoshop. Залага на светлосенките. Създаването на всички картини отнема на автора около месец и половина, който е изпълнен с множество безсънни нощи и постоянна работа. Това е и една от причините художникът да нарече изложбата „Без сън”, но има и още нещо, което се крие зад името й: 

"В един момент човек трябва да спре да сънува, че нещо ще се промени и да се опита да го промени сам", споделя концепцията си Михаил.

"Изложбата показва силата на човешкия дух и ни срещне с препятствията, пред които всеки от нас се изправя. Понякога те могат да ни се струват непреодолими, но единственото решение е сами да се сблъскаме с тях и да ги превъзмогнем. Целта ми с тази изложба, освен да покажа моя път, е по-скоро да накарам хората да видят своя път в картините и евентуално, с повече късмет, да вдъхновя хората, които са на онова кофти място, да се вземат в ръце и да се справят. Това за мен е много по-важно, отколкото някой да каже: „Виждам историята на Михаил в тази картина”. По-важно е човекът да види себе си." коментира младият художник в БНР.

„Без сън” получава адмирации от хората. Изложбата дава възможност на посетителите да интерпретират картините и кратките истории под тях свободно, да ги пречупят през собствената си гледна точка и да се замислят за Аз-а си в неговата пустиня.

Част от бъдещите проекти на Михаил, който съвсем наскоро завършва специалност „Анимация”, е да направи още една изложба, този път с ръчно нарисувани картини, а също и късометражен анимационен филм. Изложбата „Без сън” може да разгледате до 15 септември в „A:part:mental” София.

TrafficNews.bg