Митични същества, зрелищни изпълнения и пищни костюми от всички кътчета на Азия пристигат в България на 15-ти юни за третото издание на фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока”, който ще се проведе в Борисовата градина в столицата.

Специални гости - майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства пристигат от всички кътчета на Азия за дългата над десетчасова програма на сцена в столичния парк. Феноменът на древния индийски “танц с очи” Катакали открива фестивалния ден с нажежаващо изпълнение, разказващо митични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един “майстор Катакали” се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.

Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. "Китайски дракон" ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

Бойните изкуства от изтока, съчетаващи дисциплина, дух и майсторство ще бъдат представени от „самурайската школа” по кендо - древното японско изкуство по фехтоване, демонстрации по айкидо; корейско таекуондо; тай чи от Китай и тайландски бокс Муай-Тай и Бурай-Тай.

Посетителите ще могат да се насладят на филипински национални песни, ще могат да се запознаят отблизо и с традиционна мода от Виетнам, както и да си купят произведения на изкуството, бижута, ръчно правени предмети, храни и напитки.

Фестивалът е по инициатива на посолството на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас.

Както всяка година, събитието е в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”. Събраните средства от благотворителната томбола ще бъдат инвестирани в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спасят от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.