Репортер на TrafficNews.bg се срещна се с холандката Жозефин Баан, която стои зад тайнствения билборд, който се намира на кръстовището на бул. „Христо Ботев” с бул. „Източен” и представя едно мило послание, като от пощенска картичка, която сте решили да изпратите на ваш близък – „От Лондон с любов“. Каква е идеята и историята зад този интересен проект може да разберете от интервюто, което проведохме с Жозефин.

Как се зароди идеята за билборда?

От дълго време работя с постери, чрез които изразявам своето изкуство, като форма на общуване, но до сега е било само в Лондон. Миналото лято посетих България и ми направи силно впечатление, това че имате изключително много бордове, наистина привлече вниманието ми. Нещо, което не съм виждала в толкова голямо количество. Идеята се зароди със самия формат, билборд, и от там започнах да мисля какво мога да направя.

Каза, че живееш в Лондон. Какво правиш там?

Аз всъщност съм от Ротердам, завърших "Изящни изкуства" там и отидох в Лондон, за да уча магистратура, сега е последната ми година.

Защо не е „От Ротердам с любов“?

На първо място, защото в момента живея в Лондон и там представям проектите си. Но също така и защото когато човек чуе Лондон в главата му изниква идеята за голям град, голям метрополис, също като Ню Йорк, но в Европа. Просто Лондон се асоциира с толкова много неща – история, култура, всеки отиват там, за да постигнат нещо, както и аз самата. Лондон е един вид мечтания град и представя доста неща.

Как реши посланието да е „От Лондон с любов“?

Изречението „От Лондон с любов“ звучи много сантиментално, като от пощенска картичка и реших, че ще е необичайно да сложа едно такова послание на билборд. Определено е ясно, че има едно особено напрежение между Великобритания и страните от Източна Европа. Аз имам своя гледна точка за това и не мога да кажа дали е добро или лошо, но като цяло исках това да е като изявление – „От Лондон с любов“.

Каза, че сега е последната ти година в университета. Смяташ ли да използваш този проект като част от дипломната ти работа?

Да, всъщност, тъй като идеята за този билборд дойде от постерите, които правя, това определено е едно мое проучване и първоначалната ми идея е просто да изнеса на едно ново социално ниво и да представя изкуството извън рамките на галериите и музеите. Постерите се свързват с реклама, всеки дневно се сблъскваме с множество реклами, така просто реших с моите постери да се опитам да провокирам хората, да се появи една удивителна в главите им, да се запитат – „Какво е това?“. Не бях сигурна как да продължа. Също така започнах да пускам умалени копия на постерите си в различни пощенските кутии без името ми, без някакви координати за връзка, абсолютно нищо, просто едно послание, така че когато хората го намерят ще се замислят.

Успя ли да събереш някакви реакции на хората, които виждат билборда ти? И какви са те?

Всъщност, не успях да разпитам много хора, тъй като се оказа малко по-трудно от колкото очаквах и не толкова лесно да проведа разговор на английски с някого,  но пък успявам да събера някой реакции във фейсбук страницата на проекта. В повече случаи мненията са много разнообразни. Някой хора харесват билборда и го виждат като едно позитивно послание, други не го разбират изобщо и мислят, че е странно, но има и хора, които го свързват с отношенията между България и Великобритания и това че има някакъв вид напрежение между двете държави. Едно момиче дори ми благодари за хубавото съобщение и сподели мнението си, че много лондончани и граждани на Великобритания нямат толкова позитивна представа за България. Аз, знам че това е така и това също е част от причините поради, която започнах този проект.

Както може би знаеш Пловдив стана Европейска столица на културата. Би ли желала да реализираш някакъв проект тук?

Да, поздравления! С удоволствие бих се занимавала с някакъв проект тук, това е и причината поради, която реших да поставя посланието си именно в Пловдив, някак всичко се върза, когато разбрах, че сте станали Европейска столица на културата. Въпреки че Пловдив не е толкова голям град има изключително много неща, които може да правиш тук.

Разберете повече за проекта в Facebook или Twitter.

Интервю с Жозефин Баан на английски може да прочетете ТУК.

Николай Камчев, TrafficNews.bg