„Международни фотографски срещи” започнаха в Плодвдив. Те са ежегоден фотографски фестивал, който тази година продължава до 26 октомври. Фестивалът се провежда от 1992 година в Пловдив.

Темата, която обединява изложбите и дискусиите е „Минало несвършено”. Изложбите са ситуирани в Балабанова къща, Къща Хиндлиян, експозиция „Мексиканска графика“ на Градска художествена галерия и в залата на Исторически музей, отдел „Нова история“ на ул. „Ангел Букурещлиев“ 14.

Участници в изложбата са: Адриана Дук, Колумбия; Албертас Шешкус, Литва; Джон Демос, Гърция; Джон Лоуенщейн, Сащ; Михаил Георгиев; Милан Христев; Чавдар Найденов; Жолт Самоди, Унгария; Артакадемия, Филаделфия, САЩ.

Изложбите на Михаил Георгиев – „Урбанизация”, Джон Лоуенщейн „Южен квартал”, Джон Демос „Сенки на тишината”, Чавдар Найденов „Пловдив – Есе”, Жолт Самоди „Имперски планове”, бяха представени в Балабановата къща.

Михаил Георгиев е фотограф от София, завършил е НАТФИЗ. Той е задълбочил наблюденията си в документалния подход на фотографията, класическата фото-журналистика и улична фотография. Изложбата му „Урбанизация” е дипломен проект и целта му е да бъде фотографски документ фокусиран върху жителите, които обитават селата и малките градове в България.

Джон Лоуенщейн е фотограф от Чикаго, САЩ. Изложбата му „Южен квартал” поставя предизвикателство пред утвърдените представи за общността, бедността и последиците от насилието и сегрегацията. Той изследва социалната дестинация между надеждата и отчаянието. „Южен квартал” е едно истинно, обединяващо изражение на неповторимо американско време и място, което отваря нови диалогични и физически пространства, в които да бъдат ангажирани и местните, и световните общности.

Джон Демос - един от най-активните фотографи и организатори в Гърция. Основател е на Фотографския център в Атина, на Фотофестивала на остров Скопулус и агенция Апейрон. „Сенки на тишината” се казва изложбата, която показва в Пловдив. Тя е разказ за религиозните процеси и ежедневието в живота на едно балканско село в Гърция.

Фестивалът се организира от Община Пловдив, фондация "Пловдивско фотографско средище" и Общински институт „Старинен Пловдив”. Куратор на настоящото издание е Никола Лаутлиев - доцент по фотография в АМТИИ.

Цветелина Велкова