Мароканската култура гостува на Европейската столица на културата в Стария град. В атмосферата на Етнографския музей посланикът на Мароко в България Н. Пр. Закия Ел Мидауи представи изложба, разкриваща природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство, както и изкуството на занаятите в африканската държава. „Щастлива съм, че имаме възможност в сърцето на Пловдив да представим културата на Мароко, в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата. Благодаря за топлия прием и за възможността в тази красива възрожденска къща да донесем част от нашето културно-историческо наследство“, посочи в приветствието си Н. Пр. Ел Мидауи. Тя подчерта, че е щастлива да представи духа на своята страна, защото Пловдив е любим град на нея и на всички мароканци, които са го посетили.

Вечерта на културата на Мароко в Пловдив стана още по-впечатляваща с дефилето на модели, облечени в традиционни марокански костюми – кафтани и такшита. „Те са символ на мароканската оригиналност. Нито една мароканска булка или жена не биха искали да носят нещо друго освен кафтан или такшита на сватби, големи светски празници и семейни тържества“, допълни Н. Пр. Закиа Ел Мидауи.

Специален гост на събитието бе почетният консул на Чехия в града и главен директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. Той поздрави Н. Пр. Закия Ел Мидауи за чудесната инициатива и потвърди поканата за участие на марокански компании в прояви, организирани от международния изложбен център. „Мароко е известна страна с развитото си селско стопанство и хранително-вкусова индустрия. Ще се радваме Пловдивският панаир да презентира за потребителите в страната и Източна Европа продуктите на производители и търговци от африканската държава“, подчерта доц. Соколов. От своя страна мароканският посланик увери, че следващата година ще организира визита на бизнесмени от Мароко по време на „Винария“ и „Агра“, които да представят своите машини, оборудване и продукти на изложенията. Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи подчерта, че между 17 и 20% от брутния вътрешен продукт на Кралство Мароко се формира от аграрния сектор, който е изключително важен отрасъл за страната.

На празничната вечер бе организиран малък базар със сувенири от Мароко, сред които и прочутото арганово олио. Добиването, преработката и различните продукти, получени от него са включени в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Сред уникалните сувенири бяха кутии от туя, чието ухание успокоява нервната система и лекува от главоболие. Гостите на тържеството имаха възможността да опитат от традиционния марокански кус-кус и други специалитети от кралството, както и да дегустират марокански чай, приготвен в сребърен съд, датиращ от преди повече от 140 години и поднесен под звуците на традиционна музика.

Вечерта на културата на Мароко бе организирано съвместно с Регионален етнографски музей – Пловдив и Сдружение „Спектър 21 век“.