Великата българска актриса Мария Стефанова ще зарадва почитателите си с пловдивската премиера на спектакъла „Облог” от  Дейвид Линдзи-Абер на 15 февруари от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Постановката е дело на Стефан Спасов, сценографията и костюмите – на Нина Пашова, а музиката – на Теодосий Спасов.   Легендарната актриса отново е на сцена с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха суперхита „Три високи жени“, представление, което публиката имаше шанса да гледа в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът`2018”. 

 „Облог“ е най-новата пиеса на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля), другата главна женска роля в спектакъла е поверена на Вяра Табакова. В актьорския състав са и Пламен Димов, Ненчо Костов (номинация за Икар 2019 и награда Аскеер 2019 за изгряваща звезда), София Бобчева (награда Икар 2018 за поддържаща женска роля, награда за женска роля Златен Кукерикон 2019) и Стелиан Радев (номинации Аскеер и Икар за изгряваща звезда, номинация Златен Кукерикон 2019 ).

 

Това е втората пиеса на Дейвид Линдзи-Абер, която се поставя на сцената на Народния театър след „Добри хора“, чиято премиера бе през 2015 г. 

“Облог” е вълнуваща и трогателна комедия за трудното съжителство и още по-трудното сближаване на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Аби и Мерилин са  различни като луната и слънцето, като тъгата и веселието, като мъката и радостта от живота. Единствено резултатът от един забавен и интригуващ облог между двете, може да разреши техния спор за стаята. А защо не и да отправи нови предизвикателства към двете привидно враждуващи дами, но и да проправи нови пътеки към насладата и радостта от живота, подправени с вкуса и аромата на хрупкав сладкиш от праскови.

 

Облогът се очертава изпълнен с изключителни преживявания, страх и смях, почуда и радост, и най-вече с приключения на духа и тялото. Но докато се стигне до финала, се очертават много изненади и изпитания, в които вземат участие и техните пораснали деца. Историята  е разказана с много топлина и хумор, с много изненадващи обрати и неочаквани разкрития. 

„През каквито и преживявания да се преминава, затварянето в себе си не е единственият начин да се понесе тоя свят. Общуването може да бъде нещо хубаво и понякога през другия човек също влиза светлина в стаята. За една такава среща става въпрос. Защото, за да се стигне до комедия, трябва първо да се превъзмогне болката”, казва режисьорът Стефан Спасов.

Дейвид Линдзи-Абер за втори път става носител на най-значимата литературна награда в Съединените щати „Пулицър“ с най-новата си пиеса „Облог”. Известен драматург, сценарист и либретист, Дейвид Линдзи-Абер постига първия си голям успех със „Заешка дупка“, за която  получава множество отличия, включително „Пулицър“ за драматургия. 

Младият Линдзи-Абер учи в Ню Йорк. Завършва актьорско майсторство в колежа „Сара Лорънс“, скоро след това се записва в курс по драматургично писане в „Джулиард Скул“ където негови преподаватели са известните драматурзи Марша Норман и Кристъфър Дюран.

Ранните му успехи са пиесите „Фъди Миърс“ и „Чудо на чудесата“, а също и заглавия като „Кимбърли Акимбо“, „Точки и тирета“, „Снежният ангел“, „Дяволът в нас“. Големите успехи започват със „Заешка дупка” (2007 г.) и „Добри хора” (2011 г.). Освен с пиесите си Дейвид Линзди-Абер е известен със сценариите за филми като „Роботи“, „Мастиленото петно“ и „Заешка дупка“ с Никол Кидман в главната роля, а също и като автор на либретото и стиховете на изключително успешния мюзикъл „Шрек”, изигран 440 пъти на Бродуей. 

Фотографии: Божидар Марков