Мария Бакалова  се връща в България, за да продуцира и да участва в новия български филм "Триумф". Това е първият филм на актрисата в България след ролята ѝ в "Борат 2", за която получи номинация за "Оскар".

"Триумф" е описан като военна сатира, вдъхновена от добре познати и диви реални събития от 90-те години на миналия век. Тогава, в хаоса след падането на комунизма, оперативна група, съставена от високопоставени офицери от българската армия и екстрасенси, се впуска в свръхсекретна военна операция в малкото село Царичина, за да открие извънземен артефакт, който ще промени хода на историята и ще направи България отново велика.

 Актрисата се присъединява към снимачния екип на "Трифум", където ще си партнира със своя близък приятел и ментор Юлиан Костов.

Проектът е реализиран чрез тяхната продуцентската къща "Five Oceans", която има за цел да разказва български, балкански и славянски истории и да ги представя на международната публика. 

Мария Бакалова ще играе главната роля в лентата, а освен с Костов тя ще си партнира с още известни български актьори, сред които Юлиан Вергов и Маргита Гошева. Снимките по проекта вече са започнали в България.

Филмът е режисиран от Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които имат ключова роля за успеха на Бакалова. Двамата водещи режисьори са преподаватели по филмова актьорска игра в НАТФИЗ, а Бакалова е била тяхна студентка. Класът им толкова ѝ харесал, че тя доброволно помага на Грозева и Вълчанов в планирането на задачи, за да може да присъства на занятията всяка седмица. Тя дори пътува с двамата режисьори до снимачната площадка на техен филм и предлага безплатно да помага като озвучител, за да може да гледа и да се учи, съобщава сайтът "Булевард България". 

Последният проект на Грозева и Вълчанов е филмът "Бащата", където участва и Бакалова. Той беше избран за българската номинация за "Оскар" в категорията за най-добър международен филм през 2021 г., но не успя да получи официална номинация от Американската филмова академия. Наскоро стана ясно, че Бакалова ще оглави комисията на Националния филмов център, която ще избере българското предложение за "Оскар" следващата година.

Съавтор и изпълнителен продуцент на "Триумф" е Дечо Таралежков - дългогодишен партньор на Вълчанов и Грозева в писането на сценарии още от втория им филм "Слава". Филмът е копродукция между Abraxas Film и гръцката продуцентска компания Graal Films. Финансиран е от Българския национален филмов център, Гръцкия филмов център, Eurimages, MEDIA, Българската национална телевизия и ERT.

"Триумф" ще бъде и първият филм на Юлиан Костов, в който той ще играе на родния си български език, след като през последните 10 години изгради кариерата си извън страната, превъплъщавайки се в роли на английски език (Shadow & Bone), испански (Flack), италиански (Back), полски, руски и румънски.