„Спектакълът ни „Аз, досадникът“ тази вечер няма да се състои. В последния момент ни вдигнаха двойно наема при допустими 50% зрители“. Това съобщение публикува в стената си актьорът Мариан Бачев.

От поста му става ясно, че от кабинета на кмета Здравко Димитров отговорили на негово запитване, че „общината има нужда от приходи“. Към недоволството се присъедини и импресариото Фахрадин Фахрадинов.

Истината е, че промяната на наемите на общински зали е възможна само след решение на Общински съвет-Пловдив. Такова решение за намаляване не е вземано.

"На добра воля, като знак на подкрепа и разбиране към организаторите на културни събития, заместник-кметът по култура Пламен Панов и управителят на ДК „Борис Христов“ , след съгласуване с Кмета на Пловдив Здравко Димитров, взеха решение в ситуацията на ковид ограничения, поредица от локдауни и заповед на Министъра на здравеопазването за посещаемост на закрито - 30%, наемателите на голямата зрителна зала в ДК “Борис Христов“ да плащат вместо наем в размер 1000 лева, (каквато е цената по общинската наредба), тарифата, определена за репетиции, която е наполовина – 500 лева.

С този жест, Община Пловдив показа отношение и съпричастност към трудните времена за всички, в т.ч. и към артистите на свободна практика, които пътуват из страната с представления в местни зали, като този реверанс започна през месец октомври 2020 година. Нещо повече, в случаите, когато представления са се сваляли поради невъзможност да бъдат играни, например поради заболяване на артисти, сумата по задължителния аванс, който се внася, съгласно наредбата, бе възстановяван напълно на 100 %.

След като на 19 април 2021 г. влезе в сила новата заповед на Министъра на здравеопазването, с която се позволява 50 % посещаемост на културни събития на закрито, всички по-големи организатори и ползватели на залата бяха уведомени, че се връщат старите цени, а именно – заплащане на пълен наем. 

Решението да бъде свален спектакъла „Аз, досадникът“ с участието на Мариан Бачев е мениджърско решение на организаторите, което няма връзка с плащането на наема, за което те са били уведомени още на 19 април и в този смисъл не отговаря на истината.

Решението за провеждане или сваляне се базира на анализ на приходите от продажба на билети и баланса между приходи и разходи. Подобни случаи е имало на всички сцени в Пловдив и в България и не е прецедент. Право на всеки организатор е и да определя и цените на билетите, които видно са увеличени през последната година, като компенсация за по-малкия брой продажби. В момента от нива 12,15,18 лева, те вече са 18, 20, 25 и 30 лева. Нещо, което публиката приема с разбиране.  

В графика на Дома, останалите културни събития  продължават да се провеждат. Продължава и подаването на заявления и заплащане на наем за концерти и театри, които ще се състоят и през следващите месеци.

Само преди дни беше проведена среща с г-н Фахрадин Фахрадинов, която се състоя  по покана на заместник-кмета Пламен Панов, в неговия кабинет, с идеята в условията на диалог да се изяснят позициите. До общо приемливо решение не се стигна, тъй като г-н Фахрадинов настоява плащането на 50% наем да продължи поне още година.

Както е известно, Домът на културата е общинска сграда, която генерира приходи от наеми на Зрителната зала и две конферентни зали, кафене, ателие и няколко танцови зали, изпълнява и различни социални функции, като издръжката на цялата сграда, както и разходите за ремонти и поддръжка са за сметка на общинския бюджет, т.е. на пловдивския данъкоплатец.

В този смисъл твърдението, че „с много работа, работа, работа - по възможност, на гърба на артистите“ не отговаря на истината. С цялото разбиране и уважение към актьорите, техните постижения и усилията, които полагат в трудната за всички година, Община Пловдив е била и остава пример за добро отношение към творците от всички жанрове и е заявявала нееднократно своята подкрепа, в т.ч. чрез опрощаване на наеми на творци, организации, културни оператори, ползващи общински помещения, създаване на кризисен фонд за финансова подкрепа на пловдивски творци и много други.

Считаме, че е проява на недобър вкус този казус да се политизира и да се използват имена на политици и „силни на деня“ авторитети и медии за въздействие и натиск, както се случи.  

Надяваме се, че добрият тон ще се възстанови, а комуникацията ще продължи извън фейсбук!", отговориха  от общината.