40 майстори и калфи от цяла България показват творенията си на традиционния Пролетен панаир на занаятите в Пловдив. Тази година той се провежда на ново място – на ул. „11-и август”, ул. „Д-р Вълкович” и на ул. „Станислав Доспевски”.

Посетителите ще видят представени 15 занаята до 22 май – неделя, а щандовете им ще посрещат посетители от 10 до 19.30 часа всеки ден. Отново се включват и ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”. Всеки ден от 10  до 18 ч. те ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”. Събитието е придружено и от пленер „Калоферска дантела – минало и бъдеще”

Пролетния панаир на занаятите бе открит официално от доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Приветствия към участниците и гостите отправиха Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК –Пловдив, Юлиана Йорданова, началник на отдел „Туризъм“ на община Пловдив и Галина Симеонова – майстор на Брюкселска/Калоферска дантела.

„Вече 10 години в Пловдив се провежда Панаир на занаятите – пролетно и есенно издание с подкрепата на община Пловдив и спомоществователи. Когато открихме първото издание преди 10 години, хората искрено се вълнуваха и питаха: „Тези хора наистина ли съществуват още?“. Сега вече никой не задава този въпрос. Хората познават българските занаяти и няма празник, на който майсторите занаятчии да не са поканени. Горда и щастлива съм, че РЗК–Пловдив катализира този процес. Красиви, ценни, нашето богатство – нашите традиционни, български занаяти трябва да бъдат пазени. Благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета по култура Пламен Панов за подкрепата и за това, че винаги откликват на нашите молби. Благодаря на Общински институт „Старинен Пловдив“ в лицето на доц. Елена Кантарева – наш дългогодишен партньор, на отдел „Туризъм“ на общината – в лицето на Юлиана Йорданова, че и днес са тук, за да споделят празника ни“, каза Тони Симидчиева.

Началникът на отдел „Туризъм” в Общината Юлиана Йорданова подчерта, че това е едно от най-атрактивните събития в Пловдив, които съхраняват и популяризират традиционните занаяти.

„За мен е удоволствие да ви приветствам в Пловдив за пореден път, като гости и участници в Панаира на занаятите. Общински институт „Старинен Пловдив“ има дълга история на изключително ползотворно сътрудничество с РЗК – Пловдив. За това бих искала сърдечно да ги поздравя за тази мисия, която изпълняват по опазване на нематериалното културно наследство, на тези традиционни занаяти, някои от които замиращи. Точно затова е важна мисия! Ще се радвам да видим продукцията на майсторите, които представят не само традиционни занаяти, но и техните нови вдъхновения и интерпретации, използвайки традиционни техники. Радвам се, че отново има многобройни участници и гости от страната. Пожелавам им едно незабравимо преживяване в нашия град! Пловдив по това време на година е много пъстър и наситен с изключителни събития. За мен е огромно удоволствие да обявя Пролетния панаир на занаятите 2022 за открит!“, каза и доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

Акцентът на това издание е пленерът „Калоферска дантела-минало и бъдеще”. На 21 и 22 май от 10 до 17 ч. на Главната улица до Градска художествена галерия, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф. Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще демонстрират  много рядка и малко позната у нас и по света уникална техника за плетене със совалки. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в изключително финия и красив занаят и на 22  май  в 18 часа, след журиране, ще  се обяви победителя в майсторската надпревара.

В събота  от 14 до 18 ч.  на Главната улица до Градска художествена галерия всеки може да провокира уменията си под ръководството на Галина Симеонова - в изящния занаят Калоферската дантела, и на майстор Тони Пранджева - художествена керамика, моделиране, мозайки. В неделя от 14.00ч до 18.00ч  на същото място, желаещите могат да творят под ръководството на майстор Ставрева, по - известна  с прозвището „Стрина Пепина”.

Обявен е и фотоконкурс на панаир на занаятите. Желаещите трябва да изпратят снимка, запечатала творчески момент от Пленера „Калоферска дантела-минало и бъдеще” в периода от 21 до 25 май на имейл: rzk_plovdiv@mail.bg или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив. Оценяването ще бъде извършено на база брой харесвания във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив . Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.