Традиционният еснафски празник „Св. Спиридон“ ще се проведе на 12 декемвро от 10.30 часа в двора на Етнографския музей, където ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането. След това ще има празнично шествие по улиците на Стария град, празнична литургия в църквата "Св. Богородица", а на финала в музея ще бъде открита изложба „Да тъчеш сънища“ по случай 100 години от рождението на Стойна Кръстанова. 

Денят на св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като „Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли към църквата „Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселили както подобава.

Организатори са Етнографският музей, Регионалната занаятчийска камара, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и Сдружение „Клуб приятели на Регионален етнографски музей – Пловдив“