Пловдивската публика ще може да види голямата ретроспективна изложба на значимия български живописец Генко Генков в зала „2019” на 7 февруари от 18 ч. Експозицията беше подготвена по повод 100 години от неговото рождение от Софийска градска художествена галерия и беше показана с голям успех в нейното пространство. Куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, Ана Топалова (асистент куратор).

Изложбата съдържа голям брой творби на живописеца, нарисувани в периода от 1949 до 2005 г. Генко Генков създава огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила. Рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатни цветови съчетания.
В настоящата експозиция са включени произведения от фондовете на редица държавни, общински и частни колекции от цялата страна. Градска художествена галерия - Пловдив участва с три впечатляващи картини от своя живописен фонд.

Изложбата ще продължи до 6 март.