Големият пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев ще изнесе онлайн концерт от авторска музика за пиано тази вечер от 20 часа. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент З „Гражданска активност“ от Наредбата за финансиране на културни събития.

Линкът за концерта ще бъде публикуван на сайта на община Пловдив и на страницата на Стоиц Гъдев във Фейсбук.

Публиката може да се наслади на музиката от телефони, таблети и компютри, където и да се намира по света.  

С виртуозното си изпълнение на пиано и мелодиката на своите композиции музиката на Стоиц Гъдев пленява слушателя и го оставя без дъх. Този концерт ще бъде по-различен заради похватите, които Стоиц Гъдев използва в музиката си, заради начините на организиране на нотната композиция, приближавайки се по свой начин до хармоничните, мелодични и ритмични аспекти на музиката. Рамките на академичността в музиката са му тесни и затова предпочита сам да открива закономерностите в музикалната композиция.

Това, което може да определи музиката на Стоиц Гъдев, е новаторство. Тя е в характерен стил, в който не може да се отреди доминираща роля на нито един жанр…Стоиц Гъдев сам нарича музиката си съвременна класика, но тя може да се определи и като модернистична, тъй като в нея има много философия и естетика, разнообразни предизвикателства и интерпретации на по-стари категории музика.

Според автора и организаторите потребността от този концерт е изключително голяма точно сега, във времето на частична изолация, когато хората имат нужда повече от всякога от пълноценен контакт с изкуството - хубава музика, поезия и положителни емоции.

„Желаем цвят от свежите цветя, за да живее вечно красотата". "Мигът създава с майсторска ръка един вълшебен Празник за очите". "Виж струните как в хор една след друга запяват дружно в съгласуван тон. И сякаш пеят син, баща, съпруга, щастливо съчетани в унисон".

По време на концерта публиката ще се докосне и до сонетите на Шекспир, в изпълнение на актьора от Пловдивския драматичен театър Стефан Попов.

В клавирния концерт участват още изключителните музиканти Димитър Гюров – китара и Владимир Величков – кавал, със специални аранжименти за пиано и китара, пиано и кавал.

За музиката на Стоиц Гъдев говорят оценките на редица известни музиканти у нас, и не само у нас.

„Споделих това чудо – музиката на Стоиц с мой приятел, професор по хармония в Кралската Музикална Академия. Резултатът беше изключително вълнуващ – оказа се, че авторът е създал нови, непознати до сега хармонични ходове, които би трябвало задълбочено да се изследват и да се преподават в музикалните академии“, казва в своя рецензията на музиканта Александър Александров от Група “Стил“.