Поетично утро в памет на Любомир Левчев събра интелектуалци, общественици, журналисти, творци, учени и студенти в Университета по библиотекознание и информационни технологии. На идеята на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на университета, да се сбогуваме символично с големия ерудит, откликнаха десетки хора. Сред тях бяха синът – Владимир Левчев, скулпторът Вежди Рашидов, културологът Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалище, журналистката Ива Николова, поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и др.

Думите на Левчев ще отекват като бисери, ще украсяват олтара на българската литература, ще останат вовеки безценни в родната културна съкровищница. С тези думи проф. Денчев откри „Поетичното утро“. Той разказа с вълнение за първата си среща с Левчев преди много години, за интересните разговори и ценни житейски съвети. Денчев припомни на аудиторията, че Любомир Левчев носи с гордост почетната „Доктор хонорис кауза“ на УниБИТ.

Биографията на ерудит като Любомир Левчев е трудно да се разкаже накратко. Той ще бъде завинаги с нас, каза проф. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, в обръщението към присъстващите в Заседателната зала на университета.

Трогателни спомени за патриота Любо Левчев като учител, събрат, съратник и приятел разказа Вежди Рашидов. „Съдбата отреди да пътувам, когато е поклонението пред тленните останки на Левчев, за да останем завинаги заедно, както досега“, допълни още той. Заради сълзите, бликнали от очите, емоционалното му прощално слово вместо него прочете проф.Стоян Денчев.

Журналистката Ива Николова сподели своите научени уроци от Левчев за силата на истината в живота, за това, че когато си притиснат до стената, единственото спасение е да държиш на правотата и справедливостта.Припомни и спомените от детството си, когато баща й обяснил какво е любовта, давайки за пример чувствата между Любомир Левчев и художничката Дора Бонева, впоследствие негова съпруга, която той наричал единствен ангел пазител помежду им. 

В рецитала, изказвайки съболезнования на семейството на Любомир Левчев, се включиха млади учени от УниБИТ –д-р Поли Мукановапрочете своето авторско стихотворение, посветено на големия поет, д-р Диана Стоянова, директор на университетското издателство „За буквите – О писменехь“разказа с възхищение за срещата си с Левчев като изследовател на литературното наследство на твореца „с невероятен ум и огромно сърце“.

Безспорният авторитет на Любомир Левчев остави диря в историята на УниБИТ. Много от студентите, които присъстваха на „Поетичното утро“, с респект се отнесоха към богатата творческа биография на поета, преоткриха неговото творчество, част от което беше изложено в Заседателната зала на университета. Сред експонатите на in memoriam срещата беше пишещата машина на Любомир Левчев, която той приживе дари на музейната сбирка на УниБИТ. Двама студенти прочетоха избрани стихове от поета.

Талант, респект, духовно величие, мъдрост, светлина, извор на вдъхновение и възхищение – това голямо наследство остава за поколенията. И още една безценна негова статия – последната в Кирило-Методиевския вестник „За буквите – О писменехь“, в която той прави безпрецедентен разрез на съвремието – от божествената сила на словото в древността до днешния книжен потоп. И дали паметта ни ще оцени миналото като отправна точка за бъдещето, задавайки риторичния въпрос „Какво ще представлява Ноевият ковчег на мисълта?“ Тази статия може да се прочете в електронното издание на „За буквите – О писменехь“.

На края проф. Денчев обобщи срещата, прочитайки стихотворението „Аз, който не избягах от Помпей“, с което припомни всичко, което е вълнувало поета в последните години.

Поклон!

В памет на твореца в залата прозвучаха обезсмъртените му в музика стихове – „Да те жадувам“ на група „Сигнал“. УниБИТ ще събере избрани творби на български автори, посветени на човека, поета, гражданина Любомир Левчев.

„Поетично утро“ завърши с по глътка червено вино за упокой на душата на Левчев. 

УниБИТ изказва съболезнования на близките на Любомир Левчев.